Ett annat perspektiv på Stockholms betydelse


Jag läste i dagens SvD ett intressant inlägg från Johan Westerholm, Peter Högberg och Staffan Lindström. De vänder något upp och ner på debatten om Stockholms betydelse för den svenska politiken. De säger att:

Påståendet att det som är bra för Stockholm är bra för hela landet blir allt mer obekväm. Trots detta så kretsar det politiska samtalet kring storstäderna i allmänhet och Stockholmarnas livsvillkor i synnerhet. När det faktiskt förhåller sig tvärtom – det som är bra för vår varuexport skulle kunna utveckla storstädernas tjänsteexport. Svensk tjänsteexport ligger på oroväckande låga nivåer vid internationella jämförelser.

De har onekligen en poäng i vad de säger. Storstockholmsområdet har idag omkring två miljoner invånare. Här finns departementen, de viktigaste nationella organisationerna, de flesta journalister och andra som bevakar och diskuterar den svenska politiken. Det är inget litet kotteri precis. Det är klart att i den stora staden finns många som gärna och ofta framhåller sin stads stora betydelse för övriga Sverige.

Detta inlägg nyanserar verkligen bilden av Stockholm.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 augusti, 2011, i Politiska funderingar och märkt . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett annat perspektiv på Stockholms betydelse.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: