Juholt var mer engagerande


Anders Ullholm, retoriker på Södertörns högskola, har för SvD:s räkning jämfört och analyserat talen av Fredrik Reinfeldt igår och Håkan Juholts idag. Skillnaderna kan tydligen sammanfattas på följande sätt:

Juholts tal var mer engagerande och entusiasmerande då det innehöll både faktauppgifter och värderingar samt många värdeord som solidaritet och medkänsla. Juholt talar om hur läget är, vad som är fel med detta och lyckas därmed uppmana till handling vilket gör det mer till ett kamptal. Fredrik Reinfeldts tal i går innehöll mestadels fakta.

En annan tydlig skillnad var tydligen att Fredrik Reinfeldt gärna kritiserade Håkan Juholt i sitt tal. Håkan i sin tur nämnde inte statsministern över huvudtaget med hans namn. Anders Ullholm menar vidare att Håkan Juholt i sitt tal flirtar med Stockholm eftersom de frågor han tog upp hade stort fokus på situationen där. Det är kanske inte förvånande att (S) måste vinna fler röster i storstadsområdet. I annat fall lär det bli mycket svårt att kunna vinna det kommande riksdagsvalet.

Länkar: SvD, SvD, Rapport, di.se, dn.se

Andra som skrivit: Ulf Bjereld, Martin Moberg, Johan Westerholm, Tokmoderaten

Industribloggare: Kaj Raving

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 augusti, 2011, i Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Håkan har synts mer än statsministern, och har verkar dessutom vara positiv
    Man kan undra det beror på att han är ny på sin post eller om vi kan förvänta oss en skaplig ledare för sossarna

%d bloggare gillar detta: