Dyra reformer


Jag läser i dagens DN att Moderaterna skisserar på vilka reformer de vill se i höstbudgeten. Det som Moderaterna önskar lär ju också i hög grad förverkligas i de borgerliga regeringspartiernas interna förhandlingar. Partiet säger sig vilja prioritera att underlätta för ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Därför håller de fast vid rabatten på sociala avgifterna för arbetsgivare som anställer ungdomar under 26 års ålder. De vill också införa den lägre restaurangmomsen med det förmenta syftet att skapa fler arbetstillfällen. Fredrik Reinfeldt säger till tidningen:

”– Rätt använd av restaurangägare runt om i Sverige kan detta faktiskt leda till att fler får jobb, eller i alla fall att inte fler får gå, om det blir nedgång. Det har också en tydlig ungdomskoppling.”

De två reformerna innebär framför allt en subvention av hotell- och restaurangnäringen med ett tveksamt resultat i form av fler arbetstillfällen. McDonalds och andra liknande företag som i alla fall anställer ungdomar har fått stora tillskott i ökade vinstmedel. På samma sätt blir det med den minskade restaurangmomsen. Det är en dyr reform som skapar väldigt få nya arbetstillfällen. Det är möjligt – men inte säkert – att det blir billigare att äta på lokal.

Länkar: dn.se, SvD, di.se, Rapport

Andra som skrivit: Martin Moberg, Röda Berget, (S)ebastians tankar

Industribloggare: Eli meddelar att Volvo Powertrain lyssnar, Kaj undrar vad som ska bort i Kalmar län och resonerar kring LO:s avtalsplattform

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 augusti, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: