Maud Olofsson vill käka billigare på krogen


Enligt Dagens Industri har Centerpartiet (CP) tre hjärtefrågor i de kommande budgetförhandlingarna mellan de borgerliga regeringspartierna. En av dessa frågor är att man vill ha sänkt restaurangmoms. Detta är ju en dyr reform med ett högeligen tveksamt resultat i form av nya arbetstillfällen.

I ett läge när regeringspartierna verkar överens om att skjuta på ett nytt jobbskatteavdrag av ekonomiska skäl vill CP sprätta iväg flera miljarder i en annan tveksam reform. Det synes mig bättre att som Roger Mörtvik, Unionen, argumenterar för:

Det finns effektivare sätt att få fler att jobba, framförallt sådant som ökar hushållens trygghet och framtidstro när arbetslösheten är hög, som ökar efterfrågan på arbetskraft och som stärker de arbetssökandes kompetens. Dit hör t.ex. att Riksbanken bör få ett kompletterande sysselsättningsmål, att alla unga måste ges möjlighet att fullfölja sina gymnasiestudier, att a-kassan repareras och att fler yrkesverksamma kan få rehabilitering och utbildning för att kunna få de jobb som skapas.

Oscar Ernerot, LO, argumenterar för att:

Arbetsmarknadspolitiken måste formas utifrån den enskildes behov. De med utbildningsbehov ska kunna öka sina möjligheter på arbetsmarknaden genom att erbjudas arbetsmarknadsutbildning av hög kvalité. Subventionerade anställningar bör utökas och subventionsgraden måste motsvara nivån i normala lönelägen.

Sverige behöver mer omfattande investeringar i vår infrastruktur och i människors kompetens än vad CP förmår prestera. Det är mer framåtsyftande och borde skapa förutsättningar för fler arbetstillfällen än att (kanske) kunna käka billigare på krogen.

Industribloggare: Patrik vill slopa jobbskatteavdraget, Frasse undrar vem som har rätt till FAS3

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 augusti, 2011, in Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: