Schyssta bär i höst?


De senaste höstarna har man i de svenska tidningarna och TV fått sig till dels berättelser av till Sverige på falska förespeglingar hitlurade bärplockare. De har trott att de skulle tjäna stora pengar men har i stället drabbats av skulder. Förra året fick ca 4.400 personer arbetstillstånd för att plocka bär i de svenska skogarna. I år har ca 2.500 personer fått arbetstillstånd.

Ansvarig myndighet tror att det är de skärpta reglerna som gjort att mindre seriösa företag avstått från att ta hit människor i år. De skärpta reglerna innebär bland annat att utländska bolag, som anställer bärplockare, ska ha en filial registrerad i Sverige. Filialen ska ansvara för att anställningsvillkor följs. Arbetsgivaren måste också garantera en minimilön till bärplockarna även om tillgången på bär är dålig.

Alejandro Firpo, Migrationsverket, säger att informationen ska vara korrekt och gedigen innan man beviljar arbetstillstånd:

2 500 personer har fått tillstånd, de har uppfyllt alla dessa villkor som krävs. Vi har pratat med en del av dem som kommit hit och de känner en viss trygghet i att de får lön. Det måste vara det minsta man kan kräva av ett företag.

Jag hoppas verkligen slippa läsa samma typer av artiklar som föregående höst. Och jag hoppas framför allt att de människor som kommer hit verkligen behandlas på ett korrekt sätt. Dessutom blir branschen sundare om företagen kan konkurrera med varandra under schyssta och lika förutsättningar.

Länkar: SvD, dn.se, Rapport

Industribloggare: Kaj skriver om Josefin Brink, Kaj resonerar om grafitti som konst eller vandalism

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 augusti, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar, Rättvisemärkt och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Schyssta bär i höst?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: