Den haltande världsmakten


Det verkar som om demokrater och republikaner är på väg att hitta en lösning på den akuta lånekrisen. Enligt DN innebär detta att:

Kongresskällor uppger att förslaget innebär att skuldtaket skulle höjas förbi valet 2012 och innebära åtstramningar om närmare 1.000 miljarder dollar under en tioårsperiod.

Detta ska även innebära att presidenten ska få höja lånetaket med upp till 2.400 miljarder dollar. Allt beroende av hur höga åtstramningar som kongressen kan bli överens om.

Enligt TT har dessa förhandlingar med dess låsningar skadat förtroendet för USA. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, säger dock också att:

De har en statsskuld som, enligt mina beräkningar, efter årsskiftet kommer att överstiga 100 procent av BNP. Det första målet blir nu att försöka stabilisera statsskulden. Förutom detta brottas man med en ekonomi som är väldigt svag, och visar tecken på att försvagas ytterligare.

Vad detta kommer att få för betydelse för USA på lång sikt lär väl komma att diskuteras. Paul Cooper, analytiker på Sarasin-Alpin & Partners, till Blooomberg (genom SvD):

Dollarn kanske stärks av att man undviker att ställa in sina betalningar, men den kommer troligtvis att falla därefter när landets mediokra BNP-tillväxt tas in i beräkningarna. Det samma gäller den amerikanska statsobligationerna, där en svag ekonomi kommer att ge större konsekvenser än att USA hade förlorat sitt AAA.

USA har byggt mycket av sitt globala inflytande på att dess valuta har fungerat som den stora valuta i världshandeln och på sitt militära inflytande. USA har kanske världens starkaste och  mest mobila militära styrkor av något land. Landet satsar genom amerikanska företag stora summor på att utveckla allt mer avancerade militära system. Samtidigt har man urholkat sin nationella ekonomi genom att, bland annat, sänka skatterna för de allra rikaste. Det ska bli intressant om USA kommer att kunna ha råd att bibehålla sin militära styrka på samma sätt idag. Det är tydligt att man inte har råd med två betungande operationer samtidigt. Detta är väl en av anledningarna till att USA håller på att lämna först Irak och sedan Afghanistan.

Det är en intressant framtid vi ser i detta avseende när Ryssland och Kina rustar upp sin militära förmåga. Men det är trots allt bra att man – i det korta perspektivet – (kanske) har nått en överenskommelse i USA. Med detta har man fått bort frågan från dagordningen till efter det kommande presidentvalet.

Fortsättning lär väl följa!

Länkar: dn.se, Ekot, SvD, dn.se, di.se, di.se, di.se, Ekot, SvD

Andra som skrivit: Röda Berget, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Den haltande världsmakten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: