Vi ska inte vika oss en tum i försvaret av människors lika värde


Jag tittade på gårdagens ljusmanifestation genom SVT Play ikväll. Det var en i mina ögon värdig och fin manifestation som SSU genomförde. Personer från hela det politiska spektrat gavs möjlighet till att tända ett ljus och säga några ord. Tydligen gavs inte representanter för Sverige-Demokraternas ungdomsförbund den möjligheten. Jag känner inte de närmare omständigheterna kring det. Men det är dock tydligt att man försöker göra affär av det hela och att placera sig i sin vanliga roll som martyr.

SD har ganska hårt jobbat på att inte förknippas med den norske förövaren (vars namn jag vägrar att ta i mitt namn eller skriva ut). SD försöker väldigt nitiskt att glida ifrån frågan genom att inte, som de säger, vilja göra politik av tragedin i Norge. Det är klart att de har det jobbigt i denna stund. Det är ju alldeles uppenbart att mördaren har delat ståndpunkter som företrädare för SD har uttryckt och uttrycker. Expo visar detta tydligt i en aktuell artikel.

Men hur än SD vrider och vänder på sig går det inte att undvika att göra politik av detta. Mördarens avsikt var att slå mot det norska samhället, demokratin och på det politiska parti han alldeles uppenbart såg på med det största hat. Därför drabbade han AUF genom att ursinnigt mörda unga engagerade människor i avsikt att förhindra framtida rekrytering till den organisationen.

Ingvar Carlsson sa något väldigt fint och viktigt igår kväll:

Vi måste vara starka, vi måste vara modiga, vi måste benhårt försvara våra värderingar. Den norske mördaren har gjort oss illa, mycket illa. Men han misstar sig i grunden. Vi viker inte en tum i försvaret av människors lika värde.

Länkar: Expo, Aftonbladet

Andra som skrivit: Martin Moberg, Röda Berget

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. När mannen som sprängde sig själv gjorde just det så gick politikerna ut och sa att vi nu inte får koppla samman detta med muslimer i allmänhet. Men nu går det bra med SD:s medlemmar. Det finns en logik i hela detta spel som haltar en smula. Sen tänker jag på S egen historia. Ja, man har gjort mycket bra men nog skall ni inte ta åt er hela äran av att ha stått för allas lika värde. Det finns en mörk sida också med tanke på hur ni diskuterat rashygien. Sen så får jag hänvisa till min bror som arbetar i byggbranschen. DÄR bl.a Byggnads medlemmar är rasism och främlingfientligheten stor och han förvånas nästan dagligen över just detta. Byggnads-LO-S.

 2. skillnaden mellan Breivik och t.ex. islamistiska terrordåd, är att Breivik inte har någon organisation som stöder eller är villig att ta på sig dåden. INGEN med sunda vätskor stödetr ju hans dåd, och han hade inte samma åsikter som SD, utan ett hopkok. Detta är sant, och inte ett försök att tvätta bort ihopkopplingar. Det är fakta, helt enkelt. Frågan är varför du har så svårt att se det?
  Det måste gå att tänka fler tankar än de du tänker, Göran. Du kommer ju inte med argument, utan floskler. T.ex påstår du att SD placerar sig i sin ”vanliga roll som martyrer”. De är väl de facto offer, med tanke på den förföljelse de utsätts för? Man kan idag inte säga att man röstar SD, om man vill vara med i facket, eller om man vill ha vissa jobb. Är det att göra sig till martyr att benämna detta? Är det att vara martyr att berätta om att man utsätts för dödshot, att få föremål inkastat genom rutan vid ett skolmöte? sverigedemokrater blir utsatt för ständigt våld av t.ex Afa, och oprovocerat i det offentliga rummet. Jimmie Åkesson fick ett ägg kastat i ansiktet på ett torgmöte, det kunde varit något annat. Men de bara gnäller menar du? I vilken annan demkokrati hade dessa metoder att tysta meningsmotståndare bemötts med sådan total acceptans som det gör av dig och andra? Jag bara undrar. Vilka andra partier hade det varit godkänt att behandla på samma sätt, och sedan håna dem för att spela martyrer??
  Tänker på hur du säger att de placerar sig i sin vanliga ,martyr-roll. Vad menar du med detta undrar jag då? Har du några belägg?
  Och är det att spela martyr att tala om att de illdåd man drabbas av i ett demokratiskt samhälle?
  SD medlemmar får sina möten saboterade, utesluts ur fackförbund, förlorar jobb, fryses ut ur den sociala gemenskapen, blir nmordhotade och trakasserade, etc etc. Det är detta som är fel, och att de skulle spela martyrer är faktiskt irrelevant och sekundärt.
  Skulle vara intressant om du ville utveckla vad du bygger det uttrycket på, och inte bara citera ur vad Expo anser. Det är att slå ifrån sig och förringa illdåd som inte hör hemma i en demokrati.

  • Göran Johansson

   Det är aldrig OK att företrädare för de demokratiska partierna ska utsättas för hot eller våld. Det är tyvärr något som företrädare för alla partier råkar ut för idag. Det är inget som är unikt för SD-företrädare. Jag känner personer som drabbats av sådant.

 3. Och vad menar du med att de försöker göra ”affär av det hela?” Vadå för affär?

 4. jag tror du undviker själva saken här. Menar du på fullt allvar att en moderat blir sparkad från sitt jobb om han berättar att han är aktiv moderat?
  Eller att en centerpartist utesluts ur ett fackförbund?
  Menar du att det är moderaterna eller sossarna som får sina torgmöten förstörda, ägg kastade på sig, stenar kastade genom en bilruta vid ett skolbesök?
  menar du att det Sverigedemokraten Issa Issa råkade ut för, han blev knivskuren för han var just Sverigedemokrat, eller två ledande sverigedemokrater blev utsatta för misshandel på öppen gata, en person vid en flygbladsutdelning fick ett baseballträ i skallen, är precis samma sak som alla andra politiker får utstå?
  Jag tror inte riktigt du har förstått vad demokrati innebär. det ä’r en sak att säga sig värna människovärdet. de skriver för övrigt samtliga rikdsdagspartier med en demokratisk agenda under på.
  men ens demokratiska principer sätts vekligen på spel då det gäller att skydda sina meningsmotståndares demokratiska rätt till t.ex. yttrande-och åsiktsfrihet.
  det är inte Sverigedemokrater själva som bekräftar vålds-och hotbilden mot dem, Det gör t.ex journalisten Niklas Orrenius, i sin bok jag äter pizza, jag är inte rabiat.
  Det gör tror jag om jag minns rätt, Säpo, då de bekräftar att Sverigedemokrater är mest våldsutsatta av tex vänsterextrema grupper, och utsätts för åsiktsregistrering.
  Så att andra blir utsatta för samma behandling är helt enkelt inte sant!
  Vem tror du vill bli utsatt för en sådan behandling som jag ovan skriver?
  men jag förstår att det är jobbigt då det är Sd som blir utsatta. De representerar ju inte de goda, och har därmed inte rätt till omvärldens beskydd eller sympatier.
  Personligen finner jag det vidrigt. Och jag förstår inte att dylika undanflykter och ursäktande av detta våld kommer från en person som säger sig ”inte vika en tum i försvaret av människors lika värde”. Upp till bevis liksom.
  Jag är inte Sverigedemokrat. Men har efter en stunds läsning och forskande i saken, blivit chockad över den skendemokrati som gäller då det kommer till Sverigedemokrater.
  Glöm inte att de också är människor, även om jag förstår att du har svårigheter att se dem som likvärdiga, i och med att du förringar och hånar det de utsätts för.
  De har t.ex också barn, som tvingas leva under skydd, för att vissa inte förstått de demokratiska spelreglerna.
  Tycker helt enkelt att det är bedrövligt hur man kan säga sig värna människovärdet, och i nästa sekund, de facto, totalt förringa och förminska det.

 5. Här är en länk som visar att sverigedemokraternas rädsla eller oro för att utsättas för våld inte kan ursäktas med konstruerat martyrskap, utan har kopplingar till verkligheten.
  I texten nämns att
  ”studiens resultat visar på att Sverigedemokraterna är mer utsatta för hot än representanter för andra partier.Deras anmälningsbenägenhet bedöms som låg”.

  Tycker att rätt skla vara rätt, och ska man kritisera åsikter eller ideologier, ska det ske på ett hederligt sätt. Annars för man andra bakom ljuset.

  Klicka för att komma åt Hotmotfortroendevaldawebb2.pdf

  Detta blir min sista kommentar hos dig.

%d bloggare gillar detta: