Idka nolltolerans mot hatet


Jag sitter denna kväll framför min dator och ser på SSU:s ljusmanifestation igår fredag. Det som visades var en blandning av tal och sång, Jonas Gardell höll ett engagerande anförande. Därför har rubriken på detta inlägg ”stulits” från honom. Jonas avslutade sitt inlägg med följande ord:

Tänd gärna ett ljus idag. Men kom ihåg att när ljuset brunnit ut är det i oss själva som lågan måste brinna.

Jag lyssnade till Ingvar Carlssons engagerande och resonerande inlägg. Han var klar över att handlingarna i Norge förra fredagen var en politisk handling med syfte att slå ett oresonligt slag mot de norska socialdemokraterna.

Vi låter oss inte förledas och vi får inte låta oss skrämmas. Mördarens avsikter var glasklara! Lika tydliga är våra svar. Vår tro på människors lika värde är obändigt. Vi viker inte från människors rätt till religiös frihet. Vi underordnar oss inte självutnämnda övermänniskor som försöker sätta demokratins grundförutsättningar ur spel. Det är inte solidaritet och medmänsklighet som hotar vår framtid. Det är inte människor som fredligt som utövar sin religion som hotar vår frihet. Det är inte demokratiska politiker till höger eller till vänster som undergräver demokratin. Hoten kommer från fundamentalister och extremister – religiösa och politiska – förblindade av hat och fanatism. De tilldelar sig till och med rätten att förgöra sina medmänniskor. Men vi låter oss inte skrämmas! Vi måste vara starka, vi måste vara modiga, vi måste benhårt försvara våra värderingar. Den norske mördaren har gjort oss illa, mycket illa. Men han misstar sig i grunden vi viker inte en tum i försvaret av människors lika värde.

Beatrice Ask höll ett värdigt och bra inlägg där hon poängterade att det var en attack mot demokratin. Hon ville ge kärlek och omtanke till de som behöver det. Hon följdes av Mona Sahlin som höll ett varmt och engagerande tal. Mon vill att vi alla, som ljuset, ska brinna av engagemang.

Rasismen kan bara överleva om vi inget säger eller inget gör.

Representanter för de politiska ungdomsförbunden tände ett ljus på scenen. Jytte Guteland höll ett avslutande tal där tårarna inte var långt borta. Hon framhöll hur nära banden mellan AUF och SSU är. Därför har SSU dragit igång en insamling för Utøyas återuppbyggnad.

Det kändes som en värdig och stark manifestation.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Idka nolltolerans mot hatet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: