Om IKEA och facket


Idag ska de anställda på Swedwoods (dotterbolag till IKEA) fabrik i Danville, Virginia. Jag har tidigare skrivit om den kritik som det amerikanska facket har mot den lokala ledningen. Facket behöver över 50 % av rösterna för att kunna inleda förhandlingar om ett kollektivavtal.

Det rapporteras om klagomål på såväl borttagna lönehöjningar, en ohållbar arbetstakt, obligatorisk övertid och rasdiskriminering för de anställda på fabriken i USA. Det amerikanska facket har länge arbetat med att organisera de anställda till den fackliga organisationen. Facket menar dock att företagsledningen aktivt har motarbetat denna strävan. Bill Street som jobbar på fackförbundet Maskinisterna i Virginia, säger:

Swedwood har vägrat låta oss komma in och prata med de anställda. Om vi inte kan prata med dem kan vi inte låta dem veta vilka rättigheter de har.

Jag hoppas att omröstningen nu utfaller på ett sådant sätt att de anställda kan inleda fackliga förhandlingar och starta en lokal facklig verksamhet.

Länkar: Ekot, dn.se, SvD, Machinist’s News Network

Industribloggare: Leine skriver ingen rök utan eld

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 juli, 2011, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: