En debatt om formalia och om heder


Socialdemokraternas gruppledare i Sveriges Riksdag, Carina Moberg, svarar idag på Carl B Hamiltons (FP) inlägg för några dagar sedan. Carl hävdar ju i sitt inlägg att ett agerande emot ett regeringsförslag vore ett brott mot Riksdagens budgetregler. Carina menar att:

Argumentationen hade varit mer begriplig om det hade handlat om en ofinansierad utgiftsökning. Men att säga nej till en stor skattesänkning stärker ju de offentliga finanserna, och starka offentliga finanser är själva huvudsyftet bakom ramverket.

Carina finner stöd i ett uttalande som Per Molander, numera generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, uttalat den 9/7 i Dagens Industri. Som tidigare tjänsteman på finans- departementet var han en av huvudarkitekterna bakom den nya budgetordningen. Debatten kommer nog knappast att ta slut i och med detta. De borgerliga partierna verkar hellre vilja diskutera detta i form av riksdagens budgetprocess snarare än i politiska ordalag.

Per Gudmundsson anklagar i en ledare i dagens SvD Håkan Juholt för att bluffa om budgetreglerna. Som stöd för sin argumentation har han funnit ett lösryckt uttalande i ett dokument som de europeiska socialdemokraterna producerat. Per Gudmundsson synes vara ute på väldigt tunn is i detta fall.

Jag utgår från att svar på tal kommer inom kort.

Fler som skrivit: Martin Moberg, Röda Berget

Industribloggare: Fredrik skriver … mycket sånt!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 juli, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: