Försäkringskassan: Vafför är det på detta viset?


Jag läser i en artikel som Ekot publicerat att Försäkringskassan ska utreda varför Förvaltningsrätterna går emot Försäkringskassans beslut så pass ofta. Gunnar Mobacke, chefsjurist vid försäkringskassan i Sundsvall, säger:

”- Vi ska undersöka alla ändringsdomar från förvaltningsrätterna i fyra olika förmånsslag, och försöka utröna varför förvaltningsrätten ändrar Försäkringskassans beslut.”

Nu är det ju faktiskt domstolarnas uppgift att tolka lagen. Ända tills rättsfall avgjorts i högre instans kommer nog de lägre instanserna att något tolka lagen olika (och därför besluta på olika sätt). Eftersom förändringarna i lagen fortfarande är ganska nya tar det ju några år innan rättspraxis sätter sig.

Dessutom har ju lagstiftarna sagt åt myndigheten att strama åt lagens tillämpning. Så det finns ju också en möjlighet att Försäkringskassans interna handläggningsrutiner är för hårt formulerade.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 juli, 2011, i Socialförsäkringsfrågor och märkt , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: