Diktaturen kostar på


Jag läste ikväll ett intressant inlägg i dagens Expressen Kultur. Det är skrivet av Perry Johansson, docent i sinologi vid Stockholms universitet. Texten berör västvärldens förhållande till den växande kinesiska ekonomin. Västvärlden har fått ett allt större intresse av att komma in på den kinesiska marknaden. Samtidigt har Kina blivit en viktig internationell aktör i den meningen att Kina stödköpt mycket västvaluta. Stora delar av USA:s skulder är lånade i Kina.

Denna betydelse har gjort att västvärlden blundar för Kinas bristande demokrati – likaväl som vi tidigare blundat för regimerna i Mellanöstern. Kina betalar idag stora summor pengar för att upprätthålla Kommunistpartiets makt. Perry skriver att:

” … Mer än 600 miljarder kronor kommer att gå till olika polisiära styrkor, säkerhetstjänsten, fängelser och till den tungt beväpnade inrikesmilitären. Bara att upprätthålla kontrollen över vad som publiceras på internet och i mobiltelefontrafiken uppgår till enorma summor.”

Perry menar att västvärlden av ren självbevarelsedrift borde driva på för demokratiska och andra reformer i Kina. För egen del känns det som ett rent anständighetsskäl att göra det. Hur ska man kunna vara trovärdig om man i ena stunden talar om betydelsen av demokrati med öppna och fria samtal människor emellan? Sedan när man möter den kinesiska repressionen blunda hårt, hålla för öronen och verka som om man inte sett något. Allt i syfte att inte stöta sig den kinesiska ledningen och därmed mista möjligheter för sina företag att verka på den kinesiska marknaden.

Industribloggare: Ann-Sofie fordrar människovärdet tillbaka

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 juli, 2011, in Politiska funderingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Diktaturen kostar på.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: