Central eller lokal lönebildning


Jonas Milton, VD för Almega, önskar slopa den centrala lönebildningen helt och låta de lokala parterna göra upp både om löneökningarnas storlek och fördelning. Han är till och med öppen för att tillåta en lokal strejkrätt (men med tröga ventiler i avtalet). Han ser tydligen avtalen med Ledarna som ett eftersträvansvärt exempel.

Det var lite oväntat att få höra denne företrädare förespråka en lokal strejkrätt. Det är sådant man ibland hör från mer vänsterinriktade fackliga aktivister. Fackföreningarna har sedan långt tillbaka valt att hålla strejkrätten central. Orsaken handlar om att man vill hålla hårt i strejkfonderna och att inte ta ”onödiga” strider. Denna strategi har gynnat de fackliga avtalen väl eftersom det har ökat den kollektiva styrkan. Den kollektiva styrkan har dessutom ökat genom att LO-förbunden valt att organisera sig enligt industriförbundsprincipen. Det gör att alla arbetargrupper på samma arbetsplats tillhör samma fackförening.

Däremot pekar Jonas Milton på något som fackförbunden inom LO behöver fundera över. I artikeln i LO-tidningen resonerar han kring utvecklingen på arbetsmarknaden. Han tror att:

… arbetsmarknaden kommer att slås sönder i två delar. En del med välutbildade anställda på kvalificerade jobb som förhandlar sina löner individuellt och lokalt och en del med okvalificerade jobb som styrs av den centrala märkessättningen.

Inom IF Metalls område märks detta bland de mest kvalificerade yrkesgrupperna. Det finns en tendens att de väljer att lämna facket helt eller ser möjligheter att byta till någon av tjänstemännens organisationer. LO-förbunden är beroende av att behålla sina mest kvalificerade yrkesgrupper för att kunna höja lönen högre för hela kollektivet. Jonas Milton må drömma om en helt lokal lönebildning inom LO:s område men LO-förbunden har en del att fundera över de med.

Länk: LO-tidningen

Andra som skrivit: Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 5 juli, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Central eller lokal lönebildning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: