Nu ska jobbcoacherna utvärderas


I februari månad presenterade Arbetsförmedlingen en utvärdering av systemet med jobbcoacher vilken jag kommenterade här. Myndigheten såg ingen skillnad mellan arbetsförmedlingens egna insatser och de som görs av externa coacher. Regeringen har nu gett Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, i uppdrag att utreda systemet med jobbcoacher. Man ska se över både kostnader och nytta.

Det är bra att denna reform får en ordentlig granskning. Systemet var en del i den borgerliga regeringens omvandling av Arbetsförmedlingens uppdrag. De infördes samtidigt som Sverige gick in i en väldigt djup lågkonjunktur. Det fanns inga ordentliga riktlinjer för hur upphandlingen skulle gå till. Det visade sig snabbt att lycksökare och charlataner fick uppdrag att hjälpa arbetslösa. Detta var den bild som gavs av Aftonbladets granskning av systemet.

Jobbcoacher kan säkert vara bra som ett komplement och ett stöd för att lotsa människor till ett arbete eller till annan sysselsättning. Det gäller dock att vara väldigt tydlig med vad deras uppdrag består i och att löpande genomföra kvalitetssäkring och uppföljning av hur arbetet sköts. Jag avvaktar med spänning den utvärdering som nu ska ske.

Länkar: Rapport, dn.se, dn.se, LO-tidningen

Andra som skrivit: (S)ebastians tankar

Industribloggare: Camilla skriver om Reinfeldt och Bäckström, Leine skriver om ideologi

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 juli, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Nu ska jobbcoacherna utvärderas.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: