Det hårdnade arbetslivet


TCO har låtit SCB undersöka svenska arbetsgivares attityder till att, bland annat, anställa personer som är sjukskrivna från ett annat arbete. TCO säger på sin hemsida:

Sedan 2007 har över hälften av arbetsgivarna uppgivit att de är ganska eller mycket negativt inställda till det vid mätningar, senast 2010. Årets mätning visar att antalet negativt inställda ökat markant. I år uppger 65 procent av arbetsgivarna att de är ganska eller mycket negativt inställda till att anställa personer som är sjukskrivna från annat arbete.

TCO:s ordförande Eva Nordmark säger till DN att:

Finanskrisen verkar ha lett till ett tuffare klimat. Det märker vi också på att stressen och utsorteringen i arbetslivet ökar. Men samtidigt som kraven ökar ser vi att stödet för dem som behöver komma tillbaka inte förändras.

Debatten är idag hårt folkuserad kring ungdomars höga arbetslöshet och svårigheter att få ett arbete. Men sant är dock att nu när konjunkturen vänt är det ungdomar som lättare än äldre arbetskraft får arbete. Det är sant att det i hög grad är anställningar på kort tid och genom bemanningsföretag. Det behövs även en diskussion om hur vi skapar förutsättningar även för äldre och sjuka att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Länkar: TCO, dn.se, LO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 juli, 2011, i Arbetsmarknadspolitik, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: