Slaget om sjukförsäkringen


Igår beslutade en majoritet av riksdagens ledamöter till förmån för ett i socialförsäkringsutskottet röd-grönt förslag om förändringar av sjukförsäkringen. Beslutet innebär att Riksdagen beställt en lagförändring i två punkter som regeringen har att genomföra.

Den ena handlar om att regeringen ska införa den tidigare ersättningen till dem som brukar kallas för nollklassade. Den andra punkten gäller de sjukskrivna som nått det andra steget i ”rehabkedjan”. Med dagens regler ska de söka jobb på hela den reguljära arbetsmarknaden. Det räcker att man kan hävda att det teoretiskt finns ett arbete som man kan utföra för att sjukpenningen ska kunna dras in. Förslaget innebär att en äldre, bättre juridiskt definierad term ska återinföras. Som sjukskriven ska ”arbetsförmågan prövas mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden eller mot annat lämpligt arbete som finns tillgängligt”.

Regeringen genom Ulf Kristersson anser att dessa förändringarna ska samtidigt med de övriga justeringar som man avser att genomföra i sjukförsäkringen. Remisstiden för de förslag som regeringen formulerat ut gick ut under gårdagen. Enligt media är flera remissinstanser kritiska till de förslag som regeringen formulerat.

Det är bra att riksdagen lyckats samla sig till en förändring av den gällande sjukförsäkringen. Men den borgerliga regeringen genomdrev med öppna ögon förändringarna av sjukförsäkringen. De kan inte längre hävda att de inte förstått vilka konsekvenser som förändringarna skulle få. Men det är knappast regeringens ledamöter som fått betala priset för det!

Länkar: SvD, Ekot, SvD, Rapport, SvD, Ekot, dn.se, dn.se, Expo, Rapport, dn.se, di.se, SvD, d.a., LO-tidningen

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Jimmy Jansson, Martin Moberg, Ulf Bjereld, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Röda Berget, Kaj Raving

Industribloggare: Camilla förutser en hård fajt, Leine skriver om en Juholteffekt, Fredrik skriver om smärta

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 juli, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Tack för din juridiska utläggning. Bra för lekmannen att få lite inblick. Men det här handlar om politik och anständighet. Vad är egentligen Olofsson?

%d bloggare gillar detta: