Svenskt Näringsliv strular till det


Organisationen Svenskt Näringsliv, SN, företräder det svenska näringslivet – arbetsgivarnas intresseorganisation och ”fackförening”. De håller ofta en hög profil i sina uppfattningar genom de rapporter de producerar själva eller genom andra närstående organisationer. I morse presenterades en ny rapport som gjorde att jag hickade till något när jag hörde om den på radion. SN anser att, som de säger, drivkrafterna att genomföra effektiva studier måste stärkas:

Det kan ske exempelvis genom att studenter som genomför sina studier på utsatt tid får nedskrivna studieskulder. Utbildningspremien, ett mått på avkastningen av högre studier, måste stärkas. Det kan ske exempelvis genom ökad lönespridning och genom att värnskatten avskaffas.

Organisationen kan även tänka sig att de som studerar på den typ av utbildning som inte genast leder till arbete ska få ett lägre studiebidrag samtidigt som de får en högre lånedel. Detta ska innebära ”incitament” att välja andra studievägar.

Jag vet inte vad SN väntat sig för mottagande av detta instick i debatten. Från kulturvärlden har förslaget väckt häpnad och oförståelse. De gillar inte alls SN:s ”kreativa” tankar. Peter Englund, Svenska Akademins ständige sekreterare säger till Rapport:

Man borde ha straffskatt på ett sånt förslag.

Martin Aagård (tror jag) säger till SVT:

2000-talets mest framgångsrika företag Apple, bygger på en enda sak – framgångsrik design. Den kunskap man lär sig på, hör och häpna – konstskolor!

Det är möjligt att SN menar väl, men denna gång känns det som att de hamnat väldigt snett. Den organisation som annars hyllar entreprenörens frihet att våga satsa på sin idé. SN som hyllar de som lyckas (ibland mot alla odds) vill nu styra hur de svenska studenterna ska välja utbildningsväg och rätt att själva försöka förverkliga sina drömmar.

Länkar: Ekot, Rapport, SvD, Kulturnyheterna, di.se, Rapport, dn.se, Ekot, SvD, SvD

Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Tord Oscarsson

Industribloggare: Camilla skriver om att skita i det blå skåpet, Fredrik skriver om Piff och Puff

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 juni, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: