Regeringens neddragna byxor


I morgon, fredag, kommer Riksdagen att fatta beslut kring ett utskottsinitiativ gällande förändringar av sjukförsäkringen. De förändringar av sjukförsäkringen som den borgerliga majoriteten i Riksdagen drev i genom har börjat bli ett sänke för den likaledes borgerliga regeringen. Regeringens företrädare har hela tiden hävdat att lagen fått ”oväntade konsekvenser”. Detta är inte sant. GP visar i en artikel att man visste vilka konsekvenser som regelförändringarna skulle kunna få.

Finansdepartementet drev på för tuffa förändringar av det ursprungliga förslaget. En av socialdepartementet upprättad PM visar hur debatten gick. Av artikeln framgår att …

Den dåvarande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) och hennes departement varnade för att en del av de föreslagna reglerna skulle få orimliga följder. Exempelvis förutsågs problemet med de ”nollklassade”, som blev helt utan ersättning. Men socialdepartementets folk fick inget gehör. Efter stormiga och röriga förhandlingar tvingades de vika sig.

Där står nu regeringen med skammen och med byxorna neddragna till långt under knäna. Det är knappast troligt att de borgerliga ledamöterna av Sveriges Riksdag kommer att applådera i kammaren i morgon. Men de kan inte längre skriva sig fria från det fullt medvetna beslut de fattade.

Hut går hem!

Länkar: GP, SvD, Ekot, Rapport, Dagens Arena, LO-tidningen, d.a., d.a.

Andra som skrivit om detta: Johan Westerholm, Martin Moberg, Röda Berget, Martin Moberg, Martin Moberg, (S)ebastians tankar, Alliansfritt Sverige, Johan Westerholm, Alliansfritt Sverige, Johan Westerholm, Röda Berget, Röda Berget, Tokmoderaten

Industribloggare: Leine skriver om KD:s lovprisande, Carola skriver om big brother

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 juni, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Regeringens neddragna byxor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: