Vad är en rättvis lön 2.0


Jag hittade en liten TT-notis hos E24 och DN. Rådgivnings- och pensionsbolaget Söderberg & Partners har granskat VD:s löneutveckling sedan 2009 i de 75 största börsbolagen. De visar sig ha ökat med 32 % till en medianlön om 7,1 miljoner kr om året. De rörliga ersättningarna har under samma period fördubblats. LO:s avtalssekreterare Per Bardh säger till Dagens Industri:

Det är fruktansvärt att lönerna stigit så kraftigt bland direktörerna när de samtidigt manar sina anställda att vara återhållsamma.

I höst kommer avtalsförhandlingar att dra igång mellan parterna inom industrin. Jag är övertygad om att löntagarna inte kommer att erhålla löneökningar tillnärmelsevis i närheten av dessa VD:ars. Men de får väl i stället användas som trend-setters. Löntagarnas andel av vinstmedlen behöver öka!

Länkar: E24, dn.se, LO-tidningen

Andra som skrivit: LO-bloggen

Industribloggare: Carola är allergisk, Kaj grattar alla skyddsombud

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juni, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: