Mindre värda bidrag och ersättningar


Försäkringskassan har i en undersökning konstaterat att olika typer av bidrag har tappat i värde för barnfamiljerna. Uppräkningarna av bidragsnivåerna har inte följt med kostnadsutvecklingen. Nicklas Korsell på analytiker Försäkringskassan säger till Ekot att:

Ersättningsnivåer och beloppsgränser för vissa förmåner, till exempel bostadsbidrag, men även föräldrapenning, har inte justerats upp i samma takt som inkomsterna.

Artikeln säger också att ”Det är inte bara den relativa fattigdomen, alltså inkomsten jämfört med resten av befolkningens inkomster, som har ökat. Även den absoluta fattigdomen, mätt i andelen hushåll som har inkomster under de skäliga levnadskostnaderna, har ökat.”

Levnadsomkostnaderna för barnhushållen har ökat mer än KPI. De har ökat mer än de fattigastes inkomster. Den disponibla inkomsten för de 20 procent i Sverige som tjänar minst ökade med i snitt 20 procent mellan 2001 och 2010, medan ökningen av de skäliga levnadskostnaderna var 37 procent för ett typhushåll under samma tidsperiod.

De har varit en medveten politik att hålla tillbaka ökat värde av ersättningarna i socialförsäkringssystemen. Detta har blivit än tydligare då den borgerliga regeringen högst medvetet har prioriterat skattesänkningar för de som arbetar. Detta har ju framför allt gynnat de med de högsta inkomsterna.

Länkar: di.se, Ekot, dn.se, Rapport

Industribloggare: Leine undrar varför man ska ha lön när det finns jobbskatteavdrag

 

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juni, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Mindre värda bidrag och ersättningar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: