MUF:s pampfasoner


Förbundsordföranden för Moderata Ungdomsförbundet, MUF, Erik Bengtzboe skriver att:

Turordningsregler i kombination med höjda lägstalöner skapar en arbetsmarknad som inte tillvaratar ungdomar, utan låter oss stå utanför och titta in.

I samma inlägg skriver han att:

Ungdomar idag är Sveriges bästa någonsin. Bäst utbildade, kan flest språk och har störst tillgång till information. Vi är den första generationen i historien som kan mer än våra föräldrar. Trots att vi har världens bästa förutsättningar för en underbar framtid stöter vi på hinder.

Om nu detta är sant varför ska då ungdomar nöja sig med att få än lägre löner än de äldre (och tydligen mindre vetande) som de konkurrerar om jobben med? Jag hävdar att unga inte behöver konkurrera om arbeten genom att sänka sina löneanspråk. LO har i en nyligen utgiven rapport visat att det inte finns ett tvärsäkert samband att låga löner för ungdomar ger fler arbetstillfällen:

Det finns inget samband mellan andelen arbetslösa unga vuxna (20-24 år) och lägstlönens nivå. Det finns heller inget samband mellan sysselsättningsgraden och nivån på kollektivavtalens lägsta löner. Spanien och Luxemburg har till exempel låga ingångslöner men en hög ungdomsarbetslöshet och i Norge och Danmark är ingångslönerna förhållandevis höga men ungdomsarbetslösheten låg.

Erik Bengtzboe gillar inte fackföreningar utan han skulle hellre vilja att arbetsgivarna själva kunde sätta lönerna för sina anställda. Moderaterna är tydliga med att de vill tvinga fram en låglönemarknad. I denna sin strävan innebär fackliga organisationer ett hinder och ett irriterande inslag i den arbetsmarknad de ser framför sig.

Industribloggare: Kaj meddelar att delstaten New York sagt ja till samkönade äktenskap, Leine resonerar om orsakerna till SD:s medlemstapp, Eli önskar en trevlig midsommar, Kaj skriver om en kostnad för Sverige, Kaj vill ha tandvård åt alla

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 juni, 2011, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Trovärdig rapport du hänvisar till. LOs egna rapport. Slutsatsen blev verkligen en skräll.

  • Göran Johansson

   Som om den är mindre trovärdig än Almegas eller Svenskt Näringslivs slutsatser?

 2. Att tro att man hittar opartiska rapporter med data utan särskilt urval är som att tro på tomten. Det är kanske inte det som är det viktiga här utan snarare att det finns konkurrerande fakta till de som läggs fram av just Almega eller Svenskt näringsliv. För det är väl en levande debatt vi eftersträvar?

  Sedan kan man ju konstatera att ”de nya moderaterna” efterföljs av ”de gamla” om man ser till Erik Bengtzboes uttalanden. Men ”de nya” kanske egentligen bara var ”de gamla” fast med lånta fjädrar.

 3. Charles Westerberg

  Hej Göran!
  Kul att du tar upp den här frågan. Ungdomsarbetslösheten är ett oerhört viktigt ämne som diskuteras allt för sällan. Tyvärr försvinner frågan ofta ut i allmän diskussion om arbetslöshet.

  LO:s rapport är väldigt ensam i sitt slag, tittar vi på annan ekonomisk forskning (både svensk och utländsk) pekar de oftast i motsatt riktning.
  Det hela handlar egentligen om simpel ekonomi:
  Om jag väljer mellan att köpa en ipad (som jag vet fungerar bra) eller en annan surfplatta från ett okänt märke. Varför skulle jag då köpa surfplattan från det okända märket om det har samma pris som ipaden? Varför skulle ett företag investera i ett oprövat kort (anställd) när det är samma pris som ett redan beprövat. I detta fallet är det den unga, ofta invandrare och kvinnor, som är de obeprövade korten. Samtidigt som de beprövade korten är medelålders vita män.

  Själva rapporten har jag bara hunnit titta lite snabbt på, men det som slår mig direkt är att Sverige nästan alltid ligger som ett extremvärde i de olika diagramen. Och att spridning alltid är väldigt stor och spridd över hela diagrammet.
  Detta kan bero på att arbetsmarknaden ser väldigt olika ut i dessa länder. Svenska modellen är något som vi enligt mig ska vara väldigt stolta över. Arbetsmarknadens parter är de som ska förhandla lön, inte politikerna.
  Sedan är rapporten byggd på siffror från både 2008 och 2009 vilket känns väldigt underligt. De hänvisar till finanskrisen, men varför använder de då inte siffror från samma år, innan finanskrisen slog ut?

  Låt politiken styras av sunt förnuft. Själv skulle jag i alla fall inte köpa en surfplatta från ett okänt märke om den inte var billigare än ipaden.

  Mvh
  Charles W

%d bloggare gillar detta: