Om att få läsa och skriva


Ett vanligt men osynligt handikapp är att ha läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Det är ett handikapp som historiskt sett har stigmatiserat många människor. De har setts som dumma och mindre intelligenta än andra. Det har lett till människor gjort allt de kan för att hemlighålla sitt handikapp. De har i många fall misslyckats i skolan och heller inte fått den hjälp de behöver. Människor med detta handikapp har i hög grad hamnat i arbeten som inte kräver aktivt läsande och skrivande. Jag träffar i mitt arbete ganska ofta människor som uppenbarligen har mindre och större problem med att ta till sig skriftlig information och att prestera skrivna rapporter. I den moderna industrin riskerar denna grupp att slås ut allt efter som datorer och liknande informationsmedia används allt mer.

Skolinspektionen riktar i dag hård kritik mot 20 av 21 skolor för att de på olika sätt inte hjälper eleverna på bästa sätt. Myndigheten har hårdgranskat 21 skolor hur de arbetar med detta. Ingen skola får godkänt i sitt arbete. I några skolor kan eleverna få vänta över ett år innan det utreds om en elev har dyslexi. Det är vanligt att skolutredningarna bara ser till elevens styrkor och svagheter och inte ser på brister i undervisning och lärarnas kompetens.

Vad jag förstår handlar detta inte i första hand om en resursfråga. Det handlar om kompetens bland lärare och andra som finns runt eleverna. Skolinspektionen fastslår i rapporten att lärarna behöver mer utbildning och kompetens för att hjälpa sina elever. Skolinspektionens projektledare Anna Löfström säger att:

Alla elever har rätt till en god utbildning och möjligheter att nå så bra resultat som möjligt. Skolorna har skyldighet att anpassa undervisningen efter elevernas olika förutsättningar och behov och de ska ha särskilt stöd om de behöver det.

Jag har inget att tillägga till det.

Länkar: Ekot, Rapport, Östnytt

Industribloggare: Leine skriver om KD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 maj, 2011, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att få läsa och skriva.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: