En arbetsmarknad i skuggan


LO-tidningen har idag en intressant artikel om de papperslösas utsatthet och hur de utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Sociologen Helena Holgersson har skrivit en avhandling om papperslösa i Göteborg. I avhandlingen ”Icke-medborgarskapets urbana geografi” har hon undersökt hur papperslösa har rört sig i Göteborg. Hon har i avhandlingen intervjuat 15 papperslösa personer.

Idealet i svenska samhället är att alla ska omfattas av välfärd och att det inte ska tillåtas parallella system. Det som sker ska ske öppet och lagligt. Samtidigt blir det svårt för den grupp som ändå vistas olagligt i landet.

Jag är övertygad om att det här inte är ett tillfälligt problem utan en fråga som samhället allt mer kommer att ställas inför i framtiden.

Hon har säkert rätt i sin slutsats. Detta kommer att kräva både fackliga och politiska åtgärder för att minimera att människor utnyttjas på arbetsmarknaden.

Industribloggare: Camilla skriver om den fackliga kampen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 maj, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En arbetsmarknad i skuggan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: