Synen på välfärden


Jens Magnusson som är välfärdsekonom på SEB presenterar resultaten av SEB:s välfärdsindex. Sammanställt visar den att svenskarna är minst nöjda med sitt välfärdssystem. Enligt SEB:s definition är danskarna mest nöjda. Jens är tydlig med att detta inte visar att svenskarna har det sämsta välfärdssystemet. Det handlar om hur man uppfattar sitt egna system.

Jag kan dock se fyra punkter där svenskarnas samlade värde ligger lägst bland de nordiska länderna. De är:

  • sjukförsäkringen,
  • pensionen,
  • trygghet i att få socialbidrag,
  • trygghet i att få ersättning vid arbetslöshet.

När det gäller två av punkterna (sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen) har vi i Sverige en pågående debatt om de nyligen genomförda förändringar som den borgerliga regeringen genomfört. En mångfald exempel har visats i debatten av de negativa konsekvenserna av dessa förändringar. Det vore väldigt konstigt om inte denna debatt på något sätt påverkat inställningen till dessa försäkringssystem. Något liknande gäller även möjligheten att få försörjningsstöd (socialbidrag). I dessa tre system har den politiska debatten gått mot allt större restriktivitet i regeltillämpning för att kunna få ersättning.

När det gäller pensionssystemet har ju även den kommit i blickpunkten. Alla tillgängliga siffror visar ju att människor måste arbeta längre för att kunna bibehålla en rimlig nivå på sin pension den dag man väljer att bli pensionär. Så klart att även detta skapar en större oro bland svenskarna.

Håkan Svärdman säger i sitt blogginlägg att om varför danskarna upplever en större trygghet med sitt socialförsäkringssystem:

Hög tillgänglighet i vården, höga ersättningar i socialförsäkringssystemen  och en förhållandevis effektiv och rättsäker offentlig administration är sannolikt hemligheten bakom den danska lyckan.

Jag tror att den syn som svenskarna har om sitt socialförsäkringssystem har färgats av den i allt högre grad kritiska bild som ges i media och politik. I kombination med egna erfarenheter kan detta göra att svenskarna känner minst förtroende för vårt socialförsäkringssystem. Den politiska debatten har allt mer styrts mot en mer kritisk inställning till det sätt vi organiserat vårt system. Inget parti kan svära sig fri från detta, om än de borgerliga regeringspartierna har varit tydligast i att de vill ha en förändring.

Länkar: dn.se, Ekot, SvD

Andra som skrivit: Håkan Svärdman

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 maj, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Synen på välfärden.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: