OECD skärper sina riktlinjer


OECD antog i onsdags nya riktlinjer. De omfattar inte bara företagen utan också dess underleverantörer. Företagens ansvar för hela produktionskedjan har därmed skärpts. Dessutom får inte inte företagen sälja vad som helst till vem som helst. Företag som omfattas av riktlinjerna ska se till så att de mänskliga rättigheterna respekteras. Anställda ska ha rätt att organisera sig fackligt, ingen får diskrimeras på grund av ras, hudfärg, kön, religion, politiska åsikter, nationell härstamning eller socialt ursprung. Vidare ska företagen vara miljömedvetna, både när det gäller natur och människor, säga nej till mutor och betala skatt i enlighet med de lagar och regler som gäller i landet.

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, tycker att de nya reglerna är bra och säger vidare att:

Det måste man faktiskt ge regeringen och OECD en eloge för. Men jag vill understryka att vi tycker att internationella ramavtal är de verktyg som främst ska användas, det är de som erbjuder facklig kontroll, facklig uppföljning och fackligt inflytande. OECD:s riktlinjer är ett bra komplement.

Riktlinjerna för multinationella företag är inte rättsligt bindande. De sanktionsmöjligheter som finns är att anmäla det företag som bryter mot riktlinjerna. Men det är trots allt bra att företagens ansvar ökar i dessa policydokument.

Anmälan skickas till:

Utrikesdepartementet
Enheten för internationell handelspolitik,
103 39 Stockholm
Tel: 08 – 405 10 00 Fax: 08 – 723 11 76
E-post: registrator@foreign.ministry.se

Aktuellt från Industribloggare: Erik skriver om Fredriks galna värld, Camilla skriver om Timbro, Leine skriver om att gravid inte får pengar, Camilla skriver om FAS3, Erik skriver om Reinfeldts jakt, Ann-Sofie skriver om några tankar

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 maj, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för OECD skärper sina riktlinjer.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: