Kungahuset sjunker och monarkin med den


Enligt en aktuell undersökning från DN/Synovate sjunker förtroendet för både kungen som person och för kungahuset. Enligt undersökning önskar en majoritet av de tillfrågade att kungen ska abdikera till förmån för kroprinsessan. Men det syns också en tydlig trend att allt fler vill avskaffa monarkin som institution.

En minoritet (44 %) av de tillfrågade vill att kungen ska sitta kvar i stället för att abdikera till förmån för kronprinsessan. Denna fråga känns mest som ett mediautspel med liten förankring bland befolkningen. Det är en ickefråga. Det som är mer glädjande är att stödet för monarkin minskar fort. Fortfarande är det en majoritet som vill att monarkin ska finnas kvar. Men det finns nu en möjlighet för de partier som i sina grundstatuter är motståndare till monarkin att börja opinionsbilda och argumentera för en förändring.

Peter Althin, Republikanska föreningens ordförande, säger i en kommentar:

”– Det är uppmuntrande och positivt att kurvan för stödet för monarkin går nedåt. Fortsätter det i den här takten är snart en majoritet emot. I många år har monarkin varit en ickefråga, nu diskuterar folk om det är vettigt och rimligt med det här statsskicket.”

Sverige förtjänar republik!

Länkar: dn.se, dn.se, dn.se, Rapport, di.se, SvD, SvD, Ekot

Andra som skrivit: Röda Berget

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 maj, 2011, i Republik. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Befria Kungen från sitt uppdrag.
    Befria Sverige från Kungen.

%d bloggare gillar detta: