De utslagnas skara


Arbetsförmedlingen har gått i genom hur verkligheten ser ut för de ca 38.000 personer som utförsäkrades från sjukförsäkringen över till Arbetslivsintroduktion förra året. Många av dem har varit borta väldigt långa perioder från arbetsmarknaden. För ca 30.000 som man kunnat följa under en 20-årsperiod bakåt har ungefär hälften bara arbetat under halva den tiden. Väldigt många var arbetslösa redan under 90-talskrisen. I slutet av 90-talet skenar utvecklingen i väg. Då övergår arbetslösheten till sjukskrivning eller i förtidspensionering i en mycket hög fart.

Nästan hälften av denna grupp har någon form av funktionshinder vilket gör att de har väldigt långt till att kunna få ett arbete. Studien säger att dagens arbetsmarknad är betydligt hårdare än den de lämnade. Det är en grupp som behöver mycket stöd om de någonsin ska kunna få ett arbete igen. Detta är en grupp som lever under små omständigheter med en ansträngd ekonomi. Rapportförfattarna är mycket tydliga med att konstatera att studien inte ger något svar på vilken effekt programmet arbetslivsintroduktion har.

Detta är en intressant studie. Den visar att det inte är så enkelt som den borgerliga regeringen trodde att det skulle vara. Ett system med fasta tidsgränser för sjukpenning, rehabkedja etc. har inte på något sätt hjälpt dessa människor. De har bara fortsatt att snurra runt i systemet. Det betyder dock inte att systemet fungerade särskilt bra tidigare heller. Den tidigare socialdemokratiska regeringen har även den ansvar för hur sjukförsäkringen utvecklades under dessa år.

Björn Johnsson visar i sin bok ”Kampen om sjukfrånvaron” hur ett tidigare fungerande rehabiliteringsarbete havererade i skuggan av 90-talskrisen och kommunala och andra sparkrav. Problemet var inte att den korta sjukfrånvaron ökade – det var att de långa sjukskrivningarna ökade dramatiskt. Om inte annat så visas detta nu av Arbetsförmedlingens studie.

Vi behöver en rehabiliteringsförsäkring värd namnet. Ingen mår bra av att bara snurra runt i ett ändlöst ekorrhjul. Här har (S) en viktig fråga att ta tag. Men det gäller också att orka ompröva tidigare politik och ta ansvar för tidigare missgrepp.

Länkar: dn.se

Industribloggare: Lisa skriver om HBTQ-festivalen, Kaj skriver om jämställdhet

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 maj, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De utslagnas skara.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: