Rovgirighetens apostel


Styrelseordföranden för AMF Pension, Bertil Villard, anklagas av Skatteverket för skatteflykt. Han ska genom att föra över vinster (23 miljoner kronor) från sina svenska företag via Luxemburg till ett bolag i Peru undandragit den svenska staten omkring tio miljoner kronor. I Peru har han betalat en skatt om endast 4 %. Bertil säger att detta förfarande varit helt lagligt då det skedde (2006). Skatteverket anser dock att det handlar om olaglig skatteflykt och ärendet ligger i Förvaltningsdomstolen.

Sedan 2009 är Bertil ordförande för styrelsen för AMF Pension. Han anser inte att detta förfarande på något sätt strider mot de etiska värderingar som AMF Pension antagit. Han säger:

Jag har en hög etisk ambitionsnivå. Det är klart att det finns folk som kan komma att ifrågasätta det.

Det återstår ju att se hur domstolen dömer i detta fall. Men det känns trots allt som om samhället hårdare dömer dem som på något sätt kommit över för mycket bidrags- och/eller andra ersättningsbelopp. Giriga personer inom näringslivet tenderar att hyllas mellan skål och vägg och genom att anlita välbetalda och kunniga advokater frias eller få mindre straff.

LO gör dock det enda rätta i detta fall. I ett pressmeddelande säger man:

LO anser att Bertil Villards agerande visar att han inte levt upp till de etiska riktlinjerna. LO kommer därför att lyfta frågan om förtroendet för Bertil Villard med AMF:s andra ägare, Svenskt Näringsliv.

Länkar: LO-tidningen, Ekot, P1 Morgon, dn.se, di.se, Rapport, di.se, SvD, dn.se, Ekot, di.se

Andra som skrivit om detta: HBT-sossen, LO-bloggen

Aktuellt från Industribloggare: Leine skriver om Estrellapolitik, Camilla skriver om arbetsgivarnas bästa

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 12 maj, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Rovgirighetens apostel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: