De underförsäkrades stora skara


Det händer ibland att jag får möjlighet att medverka inför grupper för att informera om facket, vad vi arbetar för etc. Oftast innebär det att jag samtidigt pratar om a-kassan, vilka villkor och förutsättningar som gäller för att en person ska ha rätt till ersättning från den försäkringen. Man får vara väldigt tydlig med att säga att försäkringen ”i teorin” kan ge 80 % av den tidigare lönen i dagersättning. För – det är ju så det är – de flesta som blir arbetslösa idag får aldrig några 80 % av den tidigare lönen.

A-kassornas samorganisation senaste undersökning visar ju detta. Bara 12 % av alla som jobbade heltid när de blev arbetslösa får ut 80 % av lönen från a-kassan. Det förbund som har flest ”underförsäkrade” är Kommunal. Sedan följer två ytterligare LO-förbund (IF Metall och Handels). Det förbund som har störst andel av sina arbetslösa medlemmar underförsäkrade är SEKO.

Detta visar att denna försäkring inte längre uppfyller sitt syfte. Arbetslöshetsförsäkringen skulle en gång i tiden ge de oförskyllt arbetslösa en rimlig nivå att leva på tills man kunde tillträda ett nytt arbete. Med de justeringar och förändringar som den borgerligt dominerade riksdagen genomförde är syftet snarare att tvinga fram en låglönemarknad. Moderaterna försöker genom ”nyspråk” omdefiniera denna låglönemarknad som ”Alla jobb behövs” (även de otryggaste med den lägsta lönen).

Andra som skrivit om detta: Martin Moberg

Aktuellt från Industribloggare: Kaj skriver om barnfattigdom, Kaj skriver om en läxfri skola, Leine skriver om den nya bidragsregeringen

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 maj, 2011, in Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för De underförsäkrades stora skara.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: