En befängd idé


Arbetsgivarorganisationen Almega har kommit med ett kreativt(?) förslag så här i den kommande avtalsrörelsens förpostfäktningar. Man föreslår att ingångslönerna ska frysas i tio år. De vill även teckna avtal utan garanterade löneökningar för alla. Almega vill uppnå fler avtal som bygger på lokal och individuell lönebildning. De cent­rala avtalen ska styra så lite som möjligt och lönen ska vara en fråga mellan anställd och chef.

Organisationen (genom Jonas Milton) hävdar i ett pressmeddelande att:

Både intuition och forskning säger att färre anställs om man gör det är dyrt att anställa ungdomar. Höjer man de lägsta lönerna så höjer man också inträdesbarriären för dem som har en svag ställning på arbetsmarknaden, inte minst gäller det ungdomar.

En av de undersökningar man hänvisar till kommer från, det till Svenskt Näringsliv och Almega nära kopplade, Institutet för Näringslivsstudier.

Ingen är väl särskilt överraskad att LO bestämt avvisar Almegas utspel. LO pekar på den studie om lägstalöner som släpptes i veckan. I den kan inte LO, efter internationella jämförelser, se några tecken på att låga ingångslöner skulle vara ett vapen mot exempelvis ungdomsarbetslösheten. Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, säger om Almegas utspel att:

Jag ser det som ett oerhört oseriöst förslag. Det är inte ens rimligt att diskutera.

Jag vet inte vad Almega tänker sig att vinna på detta utspel. Det känns oerhört oseriöst att komma med ett sådant förslag. Om de tänker sig att kunna få acceptans för de frågor de vill få uppmärksamhet kring tjänar deras inhopp i debatten dem väldigt illa. Ingen tror ju, knappast Almega heller, att det kommer att slutas någon som helst överenskommelse om ett 10-årigt  avtal om frysta löner. Det här känns som ett rejält självmål av arbetsgivarna.

Länkar: dn.se, Ekot, Ekot, SvD, SvD

Andra som skrivit om detta: Röda Berget, Marios Blogg, Annarkia, Jinge, Alltid rött alltid rätt, Den hälsosamme ekonomisten, Camilla Wedin, In your face, Leines Blogg, Löntagarbloggen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 maj, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: