Mest vård till de rika


Dagens Nyheter har idag en intressant artikel om utvecklingen för den svenska vården. Tidningen rapporterar att den svenska vården håller hög medicinsk klass, att vi har en hög medellivslängd och ”ett system där alla kan känna sig trygga med att få vård den dag de behöver”. Men samtidigt finns stora skillnader i kvalitet:

  • Högutbildade får oftare de bästa läkemedlen och behandlingarna mot hjärtinfarkt och stroke.
  • Högutbildade får mer läkemedel mot demens, trots att det är fler lågutbildade som drabbas.
  • Chansen att överleva ändtarmscancer är betydligt större i Västmanland än i Jämtland.
  • Förskrivningen av nya, effektiva läkemedel mot bröstcancer och ledgångsreumatism varierar kraftigt mellan landsting.
  • Stockholmarna går nästan dubbelt så ofta till en husläkare som invånarna i Västerbotten.

Tidningen rapporterar vidare att Sverige skiljer sig från en rad andra OECD-länder, där de mest sjuka oftare går till doktorn än de relativt sett friskare höginkomsttagarna. I Sverige är det tvärtom de med hög inkomst som konsumerar mest sjukvård, vilket strider mot hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf att vården ska prioritera de med störst behov. De skillnader som syns i dag förekom inte i mätningar på 1990-talet.

Regeringen har tillsatt en utredning med uppdrag att bland annat komma med förslag på hur vi kan få en jämlik vård av god kvalitet i hela landet. Det ska bli spännande att se vilka förslag den utredningen ska komma med. Att den utveckling vi kan se nu kan ju knappas vara ett resultat av den borgerliga politiken?

Andra som skrivit om detta: Camilla Wedin, Annarkia, Martin Moberg, Jämlikhetsanden, Den hälsosamme ekonomisten, Högbergs tankar, Peter Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 maj, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Mest vård till de rika.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: