Den raspande skivan har hakat upp sig, hakat upp sig …


Rubriken ”M tar inte sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken” på SvD:s hemsida lockade mig till läsning. Nästan inget annat kan förhöja en ensam kväll som litet hälsosam kritik av ett av de borgerliga regeringspartierna. Dock blev inte läsningen den lustfyllda stund jag hoppats på. Det visade sig vara två ärade representanter för Centerpartiet som vevade sin gamla trattgrammofon med en likaledes föråldrad vaxskiva. Herrarna repeterade det gamla (C)-mantrat att LAS är föråldrat och att ingångslönerna är alldeles för höga etc. Sålunda formulerar de lösningen på arbetslöshetsproblemet:

Men en av de viktigaste reformerna som krävs för att komma till bukt med glappet mellan de som i dag är arbetslösa och de lediga jobben är att Arbetsförmedlingen måste utsättas för konkurrens och fler privata aktörer tillåtas. Det skulle göra att fler aktörer får i uppdrag att lösa arbetslöshetsproblematiken. Utöver detta krävs ingångslöner som kan ge unga och nyanlända utan erfarenhet jobb.

LO – å andra sidan – hävdar ju att låga ingångslöner inte har något alls med att ungdomsarbetslösheten att göra. Denna slutsats presenterar de i en nyutkommen rapport. Herrarna Per och Magnus representerar det parti (C) som blivit inget mindre än en megafon för en av de mäktigaste åsiktsmaskinerna i Sverige.

För övrigt har Susanna Alakoski ett viktigt inlägg om barnfattigdom i Expressen idag.

Länkar: ST-press, dn.se, SvD, SvD, Expressen, lo.se, Dagbladet, Sydöstran

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 maj, 2011, i Arbetsmarknadspolitik. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: