En satsning på kultur


Dagen efter att Håkan Juholt valdes som ny ordförande för det socialdemokratiska partiet lyssnade jag till hans tal. Han började med att prata om betydelsen av kultur. Det är därför inte att förvåna sig över att den första budgetmotion han har inflytande över till viss del präglas av detta. Partiet vill få bort en del av de orättvisa avgifterna i de olika kommunala kultur- och musikskolorna landet runt. Man föreslår nu:

att de kommuner som sänker sina avgifter till max 500 kronor per termin, eller de kommuner som redan har avgifter som uppgår till max 500 kronor per termin, ska få ett stimulansbidrag motsvarande 250 kronor per barn som deltar i kultur- och musikskolan. De som redan har låga avgifter får även de 250 kronor.

Jag har tidigare framfört en viss oro för hur en sådan här reform skulle se ut. Denna metod verkar ganska neutral. Jag tycker att det är riktigt att satsa på bra kultur- resptektive musikskolor. Det är rätt och riktigt att unga människor ges möjlighet att utveckla sina kulturella begåvningar utan att behöva begränsas av sina föräldrars eventuellt tomma plånböcker. Det innebär stort mervärde för en kommun att ha en ambitiös kultur- eller musikskola.

Länkar: dn.se, dn.se, Rapport, dn.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 4 maj, 2011, i Kultur. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: