De sjuka kommer tillbaka till sjukförsäkringen


LO-tidningen skriver idag om den undersökning om vad som händer med de som lämnat sjukförsäkringen som lämnats idag. Det verkar vara tydligt att ju längre man varit borta från sjukförsäkringen desto troligare är det att man kommer tillbaka. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har gemensamt granskat vad som hänt med de två grupper som utförsäkrats (vid årsskiftet 2009/2010 och 3 kvartalet 2010) från sjukförsäkringen (ca 28.000 individer).

Resultaten är entydiga. 65 % av den första gruppen har åter sjukpenning eller sjukersättning respektive 59 % för den andra gruppen. Andreas Månsson Vogel, analytiker vid Försäkringskassan, säger att:

Det är samma mönster vi sett i tidigare uppföljningar.

Antalet som kommer tillbaka till försäkringen överstiger de prognoser som Försäkringskassan gjorde inför förändringarna. Man trodde att 38 % skulle komma tillbaka. Man ska kanske inte förvånas över dessa höga tal. Det är ju alldeles uppenbart att regeringens politik för rehabilitering har misslyckats. De skönhetsjusteringar som regeringen skissar på kommer ju knappast att påverka detta i någon högre grad.

PS

Det verkar som om IF Metall håller på att nyansera sin syn om påskuppropet (solrosuppropet). Veli-Pekka Säikkälä säger idag till d.a. att:

Den fråga som Påskuppropet driver är en god sak. Klart vi ställer oss bakom det, men det är en annan sak om vi ska lägga vårt varumärke bakom uppropet.

DS

Aktuellt från Industribloggare: Camilla om 1 maj, Lisa om att kliva upp ur soffan

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 april, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för De sjuka kommer tillbaka till sjukförsäkringen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: