Experten – den rene sanningsjägaren?


Idag på förmiddagen läste jag Dagens Nyheter (papperstidningen). I bilagan ”Ekonomi” hittade jag en liten artikel med rubriken ”Expert varnar för att höja lägstalönerna”. Artikeln handlar om forskaren Per Skedinger. Han har granskat förhållandena inom detaljhandeln 2002 – 2005. Han menar att höjningar av minimilöner lett till att ungdomar förlorat sina arbeten.

Artikelförfattaren presenterar inte närmare Per Skedinger på annat sätt än att han ”länge forskat kring effekterna av minimilöner …”. Det som inte nämns är att Per Skedinger arbetar för ”Institutet för näringslivsforskning” (IFN). Detta ”fristående” institut finansieras till en tredjedel av Svenskt Näringsliv. Till detta kommer ett antal andra intressenter med intressen inom det svenska näringslivet. I styrelsen hittar man välkända företrädare för det svenska näringslivet.

Jag måste medge att IFN är föredömligt öppna med vilka intressen de företräder. DN-artikeln implicerar ju dock genom sitt ordval att man intervjuat en opartisk forskare utan några som helst intressen bakom sig andra än att företräda den rena oförfalskade sanningen. Forskaren är dock otvivelaktigt mycket aktiv i sin intressefråga.

Aktuellt från Industribloggare: Kaj om sprutbyte, Mario – om företagare, Mario om att sala i Sala, Lisa om studieledighetslagen, Mario om Obama, Leine om slaveri, Camilla om token, Leine om tiggeri, Leine om skitjobb, Kaj om att statskassan dränerats

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 april, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Experten – den rene sanningsjägaren?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: