Regeringen kryper till korset


Idag har regeringen genom statsrådet Ulf Kristersson presenterat ett förslag till vilka justeringar de vill göra i sjukförsäkringen. Statsrådet har drabbats av viss insikt om det regelverk som den borgerliga riksdagsmajoriteten beslutade om. Han säger att dagens system är för fyrkantigt, och lovar att fler än i dag ska undantas från utförsäkring efter 2,5-årsgränsen. Han fortsätter med att säga:

Vi är måna om att det ska finnas en professionell möjlighet att se till en persons sammansatta situation.

Enligt Rapport kan förändringarna sammanfattas i fem punkter enligt följande:

 1. Det ska bli utökat utrymme för individuella bedömningar. Regeringen vill införa ett ”oskälighetsbegrepp”. Allt för många har tvingats lämna sjukförsäkringen utan att vara tillräckligt friska. En professionell och samlad bedömning ska göras och finns det uppenbara hinder på grund av sjukdom ska detta beaktas och reglerna kunna frångås.
 2. En ny ersättningsform ska införas för de som saknar sjukpenningsgrundande inkomst.
 3. Tidigare samarbete mellan Försäkringskassa och Arbetsförmedling.
 4. Arbetsförmedlingen ska få utökad budget och 3000 nya platser för att bättre kunna ta hand om personer med nedsatt arbetsförmåga. Det kan röra sig om människor som delvis klarar av att jobba, men behöver ha kortare arbetstid eller helt andra arbetsuppgifter.
 5. Det sista förslaget går ut på att höja invånarnas förtroende för myndigheter som Försäkringskassa och Arbetsförmedling. Flera undersökningar har visat att förtroendet bland folk idag är mycket lågt.

Det verkar dock som om dessa förslag till förändringar mestadels handlar om att fila lite på de vassaste kanterna. De kritiserade tidsgränserna blir kvar, prövningen mot hela arbetsmarknaden efter ett halvårs sjukskrivning blir också kvar, samt att reglerna för att få bli förtidspensionär inte mildras. Men en förändring blir alltså att fler allvarligt sjuka ska få möjlighet att stanna kvar i sjukförsäkringen. Av totalt 42 000 personer som utförsäkrades förra året fick 1 300 det som kallas för ”förlängd sjukpenning i vissa fall”. Den nya skrivningen blir att man inte ska utförsäkras om det är ”oskäligt” på grund av sjukdom. Jag undrar hur man ska lyckas definiera det på ett rättssäkert sätt. Risken är uppenbar att det kommer att krävas ett antal rättsliga avgöranden innan man närmar sig en tolkning av det något lösliga begreppet. Det kommer, i så fall, fortfarande finnas människor som hamnar i en rättsosäker situation. En sådan process tar ju flera år innan prejudicerande avgöranden kan ske i högsta förvaltningsrätt.

Den politiska oppositionen är kritiska till de förändringar som regeringen nu, trots allt, föreslår. Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott menar att:

Det är anmärkningsvärt att man inte föreslår några konkreta förändringar i sjukförsäkringen under det här året. Det är ytterst marginella justeringar först 2012.

Jenny Fjell, läkare och initiativtagare till (bland annat) Nätverket Resurs och en av de 108 läkare som i slutet av mars fick en debattartikel publicerad i SvD är fortsatt kritisk. Hon tycker att dagens besked om förändringar i sjukförsäkringssystemet kommer alldeles för sent. Dessutom är det för lite och för vagt formulerat. Hon menar att regeringen inte tagit itu med det som drabbar flest. Det är bristen på definitionen av vad som är arbetsförmåga som innebär att många blir ”friskförklarade” då de anses ha arbetsförmåga mot helt fiktiva arbeten. Hon säger att:

Det är väldigt fundamentala problem som man överhuvudtaget inte ids att se som problem.

Björn Johnsson, som skrivit den intressanta boken ”Kampen om sjukfrånvaron” är inte nådig i sin analys av regeringens förslag. Han skriver att:

Man har dessutom inte gjort ett dyft för att lösa de arbetsmarknadsproblem som leder till att personer med nedsatt arbetsförmåga slås ut från arbetsmarknaden – ett av huvudskälen bakom den höga sjukfrånvaron kring millennieskiftet. Arbetsgivarna saknar fortfarande tillräckliga incitament för att arbeta med arbetsanpassning och omställningslösningar.

Regeringens förslag imponerar inte på något sätt. Det är ett försök att dupera media och offentlighet att man tar krafttag mot avvarter i sin försäkring. De anser att försäkringen är bra som den är. Det är bara det att människor inte har förstått det. Debatten kommer att fortsätta.

Länkar: Ekot, di.se, E24, Eskilstuna-Kuriren, SvD, dn.se, Ekot, SvD, Rapport, Rapport, Rapport, Ekot, SvD, di.se, Rapport, di.se, SvD, P1-morgon, LO-tidningen, Lag & Avtal, LO-tidningen, LO-tidningen

Andra som skrivit: Dagens Arena, Stardust, Ann-Sofie Wågström, Peter Andersson, Johan Westerholm, Ali Esbati, Johan Westerholm, Kaj Raving, Leines Blogg, Kaj Raving, Håkan Svärdman

Aktuellt från Industribloggare: Kent-Erik Mattsson, Marios Blogg, Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 april, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Jenny Fjell är en socialdemokratisk torped som är utsänd av S för att få regeringen fälld pga sjukförsäkringsfrågan. Det avslöjas nu i veckan av media och det kommer att bli en bumerang i bakhuvudet på S kollektivet. Man kan ju alltid få gissa?

  • Göran Johansson

   Oj Inez, det där låter allvarligt! Att en person kan vara så gemen. Men å andra sidan har ju regeringen anställt en alldeles egen liten propagandasoldat vid namn Shlingmann. Om regeringen faller på denna fråga så har de ju själva orsakat det. Din kommentar känns faktiskt ganska patetisk!

 1. Ping: Moderaterna har ansvaret för den havererade svenska sjukförsäkringsreformen | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden

 2. Ping: De sjuka kommer tillbaka till sjukförsäkringen « Görans tankar och bagateller

%d bloggare gillar detta: