Sjukförsäkringsdebaclet


Sjukförsäkringen börjar bli ett riktigt sänke för den borgerliga regeringen. Häromdagen skrev ett 100-tal läkare en kritiskt hållen debattartikel. När denna grupp uttalar sig är det uppenbart att det svider mer i skinnet för de borgerligt sinnade ministrarna. Socialförsäkringsministern vrider sig som en orm i ett slags kommentar till läkarna. Ulf Kristersson får mena hur han vill men det är uppenbart för den som förmår att se att många människor lider illa med dagens blinda och känslokalla system.

TCO presenterar idag en undersökning som visar att 2/3 av de svarande i en opinionsundersökning svarat att de inte skulle klara sig ekonomiskt om de skulle bli långtidssjukskrivna. TCO föreslår att en rehabiliteringsförsäkring ska införas. Sture Nordh, TCO:s ordförande säger att:

Sjuka har under över ett år blivit ovärdigt behandlade i sjukförsäkringen genom havererade privatekonomier, att tvingas till socialtjänst för stöd och av att inte bli trodda av myndigheterna.

LO föreslår i en debattartikel i dagens SvD att arbetsgivarna ska slippa betala sjuklön de första två veckorna. LO vill i stället införa en omställningsförsäkring som ska hjälpa den sjuke vidare. LO:s vice ordförande säger att:

Man skulle exempelvis kunna tänka sig att korta, eller ta bort den två veckor långa sjuklöneperiod som arbetsgivaren betalar, i utbyte mot att det upprättas ett omställningsavtal som ger de som drabbas av ohälsa motsvarande stöd att ställa om som i dag finns för personer som sägs upp.

Detta stöd bör även inkludera åtgärder på arbetsplatsen, som till exempel anpassning av arbete, arbetstid och arbetsorganisation, liksom olika utbildningsinsatser som rustar den enskilde på vägen tillbaka, ibland till en ny anställning.

Regeringen kommer att i vår presentera förslag till  förbättringar av försäkringen. Det återstår väl att se vad de förbättringar som regeringen kommer att lägga innebär och hur de definierar ”förbättringar”. Är de beredda att lyssna till och ta intryck av de tankar som LO och TCO presenterat idag?

Debatten lär fortsätta.

Länkar: Rapport, di.se, SvD, Dagens Arena, SvD, TCO-tidningen, TCO, SvD, KA

Andra som skrivit: Röda Berget, Martin Moberg, LO-bloggen, Martin Moberg

Industribloggare: Leines Blogg, Marios Blogg, Camilla Wedin, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 april, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Sjukförsäkringsdebaclet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: