Stefan Löfvén slåss för högre löner


IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfvén har besökt IF Metall Mälardalen. Under dagen besöktes Outokumppu Stainless i Torshälla och Teknikcollege på Wijkmanska gymnasiet i Västerås. Dagen avslutades med ett tal på avdelningens årsmöte i Västerås. Vid besöket i Torshälla blev det förstås samtal om IF Metalls avtalskrav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Stefan sade bland annat att:

Det är dags att gå på offensiven och den viktigaste frågan framöver blir att slåss för ökade löner, det finns ett utrymme för det.

Svensk industri har återhämtat sig väl efter finanskrisen. Det visar, inte minst, att ersättningar och arvoden till företagsledningarna kommer att höjas på många företag. En kommande utmaning handlar om betydelsen av att satsa på kompetensutbildning av de anställda i företagen. I Danmark har metallarbetare rätt till två veckors utbildning per år. IF Metall konstaterar att i Sverige får den genomsnittlige industriarbetaren endast två dagars kompetensutveckling per år (kvinnor endast 1,5 dagar). Stefan Löfvén menar att:

En annan viktig fråga vi riktar in oss på är att företagen ska erbjuda bättre kompetensutbildning för sina medarbetare. I dag består den endast av två dagar per år i genomsnitt, alldeles för lite.

Det kan bli en spännande avtalsrörelse i höst. Det finns minsann ett antal viktiga framtidsfrågor att få lösta inom industrin.

Länkar: Folket, Eskilstuna-Kuriren

Industribloggare: Marios Blogg, Leines Blogg, Leines Blogg, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 mars, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Stefan Löfvén slåss för högre löner.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: