Dåliga förhandlare


Finansminister Anders Borg pratade klarspråk vid en konferens med Sveriges Kommuner och Landsting idag. Han meddelade att:

Ni har varit för dåliga förhandlare!

Anders menade att studier från Konjunkturinstitutet antyder att fler jobb skulle skapas om ingångslönerna var lägre i kommunerna. På en fråga om Anders anser att lägstalönerna ska få höjas svarar han:

Det är en fråga som parterna ska svara på men det tycks som att man på kommunalområdet haft avtal som inte fungerat väl i förhållande till sysselsättningen. Då bör man se över det.

Det är kanske onödigt att meddela att fackförbundet Kommunal inte riktigt delar finansministerns uppfattning  i denna fråga. Kommunals ordförande Annelie Nordström säger att:

Jag blir upprörd i djupet av mitt hjärta.

Jag delar Kommunals upprördhet över Anders Borgs inspel. Anders Borgs uttalande kan inte tolkas på något annat sätt än som en inblandning i parternas uppgift att förhandla fram löner. Det visar mer på borgerliga företrädares tro att allt ont på arbetsmarknaden skapas av höga ingångslöner och trygghet i anställning. Snarare borde det vara som så att de kommunala arbetsgivarna har en del att göra för att bli attraktivare arbetsgivare.

Det handlar om att kunna erbjuda rimliga arbetstider och arbetsförhållanden. Och det handlar förstås om att kunna erbjuda bra löner. Kommunal visar i en aktuell rapport att allt färre ungdomar söker till vård- och omsorgsutbildningarna på gymnasiet.

Antalet som utexamineras från utbildningen har också minskat i takt med det minskande intresset. Knappt 3 500 personer slutförde sin utbildning läsåret 2009/2010. Jämfört med början av 1990-talet var det nästan bara en tredjedel.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Tommy Waidelich verkar måttligt imponerad av finansministerns taleförmåga:

Det var väl inte det mest begåvade som Borg har sagt.

Det verkar som om ministerns tro om låga ingångslöners undergörande verkan på jobbtillväxt studsar mot hälleberget i denna fråga. Ungdomar väljer andra utbildningar där de tror att de kan tjäna bättre och få ett intressantare arbete efter examen.

Länkar: di.se, dn.se, Rapport, SvD

Andra som skrivit: Johan Westerholm, Alliansfritt Sverige, Högbergs tankar

Industribloggare: Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 mars, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: