Oroade företagare


Jag har tidigare skrivit om att det är färre elever som söker till gymnasiets yrkesprogram. I lördagens upplaga av (papperstidningen) Dagens Nyheter kunde jag läsa om att företagare är oroade av detta. Bengt Bengtsson, tf regionchef på Företagarne i Stockholms län, säger att:

Det är inte bara negativt för utbildningssystemet utan även en katastrof för alla hantverksföretagare.

Bengt kräver nu att regeringen ser över behörighetsreglerna till högskolan så att yrkeseleverna inte stängs ute. Han menar vidare att många företag redan har svårt att att få tag på utbildad personal. Detta gör det svårare för företag att växa.

Caj Louma, ansvarig för arbetsmarknads- och utbildningsfrågor inom Transportgruppen (Svenskt Näringsliv), menar att yrkesgymnasierna måste möte yrkeseleverna och erbjuda dem grundläggande behörigheter från början i utbildningen.

Kan man hoppas att dessa företrädare för det privata näringslivet tar en ordentlig diskussion med utbildningsminister Jan Björklund om detta. Jag vet ju att det förekommer en ganska tillbakablickande och nostalgisk syn på gamla tiders yrkesskolor bland näringslivsföreträdare. Nu verkar det som om man chockat konstaterat att dagens ungdomar verkar vilja ha något annat än det som företagarna och Hr. Björklund trodde att de ville ha.

Industribloggare: Marios Blogg, Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 mars, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: