Yrkeslinjerna floppar och Björklund med dem


Flera media rapporterar idag om katastrofen för gymnasiets yrkesinriktade linjer. Framför allt i de större städerna minskar antalet förstahandssökande med stora tal. Det är klart att man kan spekulera om orsaken till denna utveckling. Men det går knappast att undvika att göra en koppling till omläggningen av de gymnasiala programmen som sker i höst.

Utbildningsminister Jan Björklund har ju drivit fram att ungdomar som väljer yrkesinriktade praktiska program ska slippa att utsättas för ämnen som kan ge behörighet för högskolestudier. Tanken var väl att fler ungdomar som söker dessa program ska lämna dem med godkända betyg.

Ann-Sofie Nord, antagningschef för gymnasieskolan i Malmö stad, säger att:

Reformen med borttagen högskolebehörighet kan få stora konsekvenser och har helt klart haft genomslagskraft. Vi har en jättedipp på yrkesprogrammen även om man räknar med eventuella felkällor som medieprogrammet som försvinner som eget yrkesprogram och bakas in i tre olika högskoleförberedande program.

Per Ahnegård, som är studie- och yrkesvägledare (syo) på flera skolor i Huddinge och Stockholm, säger att:

Som syokonsulent är jag bekymrad över att ännu fler nu väljer bort yrkesprogrammen. Jag upplever att det redan tidigare har varit lite för många elever som valt högskoleförberedande program utan att vara studiemotiverade. Då menar jag att det är bättre om de bygger på med utökade kurser i svenska och engelska.

Kritiken låter sig nu inte på sig. Redan före valet lovade (S), (MP) och (VP) att återinföra högskolebehörigheten om de vann valet. Mikael Damberg, utbildningspolitisk talesman (S), kommer att tillsammans med övriga (S)-ledamöter i utbildningsutskottet att kräva mer underlag från Skolverket. Mikael har dessutom att ställt en interpellation till utbildningsministern. Den ska besvaras på tisdag:

Jag tror att det finns en låsning för Björklund. Han har på förhand bestämt hur det ska vara. Nu ser vi att när eleverna väljer så väljer de bort från Björklunds idé.

Glädjande nog kommer det nu även kritik från näringslivshåll. Karin Tapper, utbildningsansvarig på Teknikföretagen, anser att det är fel av regeringen att minska teoriämnena på yrkesprogrammen:

Industrin kan inte se fördelen av att dela upp yrkesutbildningar och studieförberedande utbildningar på det sättet som regeringen har velat. Vi tycker att alla våra elever måste läsa grundläggande behörighet.

Jan Björklunds syn på de praktiska programmen bygger på en gammaldags syn på hur jobben ser ut och kommer att se ut. Industriarbeten kräver idag allt högre kompetens och självständigt arbete. Man måste vara beredd på att ständigt utveckla sin kompetens under arbetslivet. Då är det grundläggande vad skolsystemet skickar med ungdomarna ut i arbetslivet.

Länkar: SvD, Ekot, dn.se, dn.se, rapport, Ekot, Dagens Arena, Sydsvenskan

Andra som skrivit om detta: Alliansfritt Sverige, Ann-Sofie Wågström, Utredarna, Martin Moberg, Katarina Nyberg Finn, Edvin Alam, Thomas Böhlmark, Röda Berget, Monica Green, Peo Wågström

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 mars, 2011, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Nu har vi tidernas chans att lägga fram en framtidsinriktad skolpolitik. Man får hoppas att de ledande företrädarna slutar snegla på Björklunds politik som hittills och i stället satsar på en socialdemokratisk politik. Det finns utmärkta kongressbeslut och rådslagsmaterial att bygga vidare på.

  1. Ping: Björklunds bravader. « PeoWagstrom's Weblog

  2. Ping: Oroade företagare « Görans tankar och bagateller

  3. Ping: Kvalificerad industri behöver kvalificerad arbetskraft « Görans tankar och bagateller

%d bloggare gillar detta: