Tankar på en båt


Jag befinner mig i detta nu i en hytt på ”Arbetarrörelsens båt” på väg till Mariehamn och sedan tillbaka. Jag är tillsammans med över 1.000 människor inom arbetarrörelsen (socialdemokrater, fackföreningsmänniskor etc.). Det är en ganska härlig känsla att vara här. Tillsammans med människor som delar min värdegrund och människosyn. Vi kommer att festa tillsammans, diskutera och bryta idéer och tankar med varandra.

Jag kommer snart att lämna hytten och ansluta mig till den goda stämningen. Det sista jag gör är att bläddra genom min RSS-läsare och hittar en intressant artikel. Framför allt är det några rader som Karin Pettersson citerar av den franske upplysningsfilosofen Condorcet som fångar mitt intresse.

”Solen ska lysa över fria människor, som inte känner någon annan herre än sitt eget förnuft.”

Karin Pettersson menar att socialdemokratins uppdrag är att verka för jämlikhet. Hon menar att rörelsen varit som starkast när man ”varit på toppen av tidens våg”. Man har då lyckats peka ut de viktiga jämlikhetssträvandena och varit, inte i fas med, utan snarare före opinionen – i både ord som handling.

Som en stor rörelse med många människor däri har vi förmått att fånga upp många frågor och behov. En fälla som partiet ibland fallit i är att vi blivit mer av en förvaltande än en nydanande rörelse. Det leder till stagnation och att kreativa och starka människor försvinner ifrån oss.

Under 24 timmar kommer denna att vara full av engagerade människor. Förhoppningsvis kommer resan att ge kraft och inspiration till det lokala arbete där vi de flesta av oss befinner sig. Nya tankar går inte att beordra fram. Däremot kan vi stimulera nya tankar och, ibland, omprövningar av tidigare sanningar och dogmer. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle som ger verklig möjlighet till mänsklig och andlig frihet. I ett sådant samhälle behövs kollektiva lösningar för att ge möjlighet till individuell frihet.

Karin uppmanar Håkan Juholt att ”… leta efter nya frihetsprojekt där Mona Sahlins känsla för samtiden kombineras med socialdemokratins 100 år gamla kamp för jämlikhet.”

Det låter som en bra uppmaning för oss alla inom arbetarrörelsen. Låt oss bli en kämpande rörelse för Frihet – Jämlikhet – Solidaritet!

Nytt från Industribloggare: wKaj Raving, Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 mars, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: