Övertiderna ökar


TT rapporterar att övertiderna ökar på arbetsmarknaden. Framför allt är det inom industrin, byggbranschen och transportsektorn som det ökar – 30 – 40 %. Det är ju inte helt överraskande att det gör så. Så brukar det se ut efter en kraftig konjunkturnedgång. Arbetsgivarna är inte säkra på hur varaktig en uppgång är och avstår från att anställa eller binda upp sig med fler arbetande.

I stället får de redan anställda ta ett ökat ansvar för att klara de åtaganden man har gentemot kunder och andra. Statistiken visar att det är den betalda övertiden som ökar mest. Det tyder på att det är bland de anställda i produktionen som detta syns tydligast. Bland tjänstemannagrupperna är det inte ovanligt att man byter bort betald övertid mot ökad lön och fler dagar semester. Det är inte alltid detta blir en god affär. I allafall inte om man arbetar väldigt många timmar utöver sina 40 timmar per vecka.

Det är bra att konjunkturen har vänt uppåt. Det gäller bara att hålla ögonen på hur många övertidstimmar människor får arbeta. Lagstiftningen om begränsning av hur mycket man får arbeta över är trots allt en skyddslagstiftning. Alla som arbetar behöver tid för återhämtning och vila. I annat fall riskerar vi att få se hur sjuktalen drar iväg.

Länkar: dn.se, di.se, LO-tidningen, Ekot

Nytt från Industribloggare: Kaj Raving, Leines Blogg, Carola Andersson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 mars, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: