Det globala IKEA


Fackliga representanter från det globala fackliga nätverket Uni har träffats i Sverige. Syftet är att få ett globalt fackligt avtal med det idag globala företaget IKEA. Man vill få till stånd sådant som rätt för facket att komma in på varuhusen, godtagbar arbetsmiljö och slut på smutskastning av de fackliga. Alke  Boessiger, chef för  Unis avdelning för handel, säger att:

Idag lever Ikea inte upp till den standaren i många av sina varuhus.

Det känns som fullt rimliga krav att efterleva. Tyvärr är det inte alldeles ovanligt att svenska företag, som i hemlandet berömmer sig för goda fackliga kontakter, har svårare att efterleva samma saker i sina utländska verksamheter.

I USA har man fört en kamp för att kunna få rätt att organisera en fabrik som tillverkar åt IKEA. Det finns fler exempel. Polska arbetare har demonstrerat i Sverige …

Handels ordförande Lars-Anders Häggström menar att IKEA förhalar frågan om att teckna ett globalt och säger vidare:

Vi har inga problem med Ikea i Sverige, men företaget visar olika ansikten på olika håll i världen. De följer exakt de regler som råder lokalt. Anses det okej att förfölja facket så gör de det. Men kan man ha köttbullar som internationellt koncept kan man väl ha ett koncept för personalpolitik också.

Michael Bride från fackförbundet UFCW uppfattar att IKEA i USA agerar fientligt mot fackföreningarna. Han berättar om möten där man överöser anställda med skäl till varför de inte ska vara medlemmar i facket.

IKEA Sveriges presschef Ylva Magnusson välkomnar en dialog med de fackliga organisationerna och hoppas att man ska nå en lösning som alla kan acceptera.

Det hoppas jag med!

Länkar: dn.se, Handelsnytt

Nytt från Industribloggare: Camilla Wedin, Erik Fransson, Leines Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 mars, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det globala IKEA.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: