Kvinnors löner


Idag på internationella kvinnodagen presenterar Feministiskt Initiativ (FI) en rapport som visar att kvinnors löner fortfarande är lägre än mäns. Rapporten bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB). Siffrorna visar att kvinnors löner i procent av männens löner pendlar mellan 84 % 1992 till 85 % för år 2009. Bottenåren för kvinnorna är 1998 och 2001 då kvinnorna bara nådde upp till 82 procent av vad männen tjänade.

FI menar att lönemarknaden inte kan bryta de stora löneskillnaderna och kräver därför en rad åtgärder som innebär att staten på ett mer aktivt sätt kompenserar och styr politiken så att det gynnar höjda kvinnolöner.

Bilden är förstås inte entydig. Handels visar att deras satsning på de lägsta lönerna gynnat butikskassörskor. Handels kommer därför att fortsätta med sådana satsningar. Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren säger att:

Förhoppningen är stor att vi kommer hitta fram till något liknande, om vi nu kallar det för kvinnopotter eller något annat.

Men fortfarande är förstås den stora bilden tydlig. Kvinnors löner ligger stadigvarande efter mäns löner. Fackliga omprioriteringar kan bidra till att säkerställa att kvinnors arbeten uppvärderas. Problemet är ju bara det att Svenskt Näringsliv motsätter sig krav om höjda ingångslöner. Kampen fortsätter!

Länkar: dn.se, dn.se, di.se, SvD, Kollega, TCO-tidningen, LO-tidningen

Andra som skrivit: HBT-sossen, Anne-Marie Ekström, Annarkia, GoodBadGirl, Martin Moberg, Johan Westerholm, Alltid rött alltid rätt, Röda berget, Högbergs tankar

Nytt från Industribloggare: Tobias Holmberg, Leine Johansson, Marios Blogg, Camilla Wedin, Lisa Klaminder, Erik Fransson, Camilla Wedin, Marios Blogg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 8 mars, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Nej!
  Kvinnors inkomster är lägre än männens, men lönen (på samma jobb, lika meriter, samma ansvar etc) är i princip lika. Kvinnor gör i genomsnitt andra livsval som minskar inkomsten, men ger andra fördelar. Män jobbar mer obekvämt, övertid, riskfyllt, reser, pendlar, privat sektor, eget företag etc. Det ger mer klirr i kassan, men kommer också med en social och prismässig prislapp.

  Om kvinnor verkligen gjorde samma arbete för en lön 15-18% lägre skulle ett företag med endast kvinnor anställda piska skiten ur andra ”gubbiga” företag. En sådan besparing på personalkostnader skulle vara klart utslagsgivande på marknaden. Varför sker inte det? För att F! kör med falsk statistik!

  • Göran Johansson

   Inte för att jag vet vilken grund du har för att hävda att män arbetar mer obekvämt. Det är ju faktiskt väldigt vanligt med obekväma arbetstider inom kommunal och landstingskommunal sektor. Det är fler kvinnor än män som lider av arbetssjukdom än män etc. Men du har rätt i att det är tydligt att kvinnligt dominerade sektorer har lägre löneläge än manligt dominerade.

 2. ”tidsmässig prislapp” skulle det vara.

 3. @AV: Feministiskt initiativ har redan granskats flera gånger för statistisken och fått rätt. Dessutom med kommentaren att de tar till för lite eftersom kvinnor faktiskt blir ännu mer lönediskriminerade än vad Fi hävdar. Kolla här tex: http://blog.svd.se/faktakollen/2010/07/06/kvinnor-forlorar-100-000-i-minuten/

  För det andra så handlar deras statistik om sektorsövergripande värdediskriminering. Läs deras rapport. Ett bra drag är att veta vad som skrivs i rapporten om du ska kritisera den.

  • Göran Johansson

   Jag var möjligen otydlig i mitt budskap men jag var inte ute efter att kritisera FI:s rapport bara koppla den till kommande avtalsrörelser och de utmaningar som finns däri.

 1. Ping: Man föds inte till kvinna, man blir det! « Annarkia

%d bloggare gillar detta: