Subventionerade hamburgare


Arbetsgivare får sänkta ”arbetsgivaravgifter” när man anställer ungdomar som är upp till 25 års ålder. Siffror som Ekot redovisar tyder på att detta kan vara en väldigt dyr reform för staten som gett ringa resultat på nivån av ungdomsarbetslösheten. Den kända stora hamburgerkedjan Mc Donalds beräknas ersättas med 400.000 kr för varje heltidsjobb.

Per Skedinger som arbetar med en utvärdering av denna reform menar att:

Det finns empirisk forskning på hur sådana här mer generella subventioner har fungerat. Det mesta av den forskningen har pekat på att antalet anställda inte har påverkats särskilt mycket men att lönerna har ökat, på lite längre sikt. De här erfarenheterna är ganska nedslående.

Det verkar som om det enda som denna reform har inneburit är att föra över skattebetalarnas pengar till vinstmedel i det privata näringslivet. Det är kanske det som Tomas Tobé (M) menar med att:

Det är alltid så att sänkta arbetsgivaravgifter är kostsamma reformer. Men man ska se det som en del i att vi också vill ha ett bättre företagsklimat.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 28 februari, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Hur kommer man fram till 400000kr per arbetsplats?

    En ungdomslön på macdonalds, 18 år och ingen yrkesvana 13697/månad + ob (som jag bortser ifrån i räkneexemplet, jag bortser även från semesterersättning, det blir inga stora fel). Detta blir en årslön 164364:-

    Normal arbetsgivaravgift (31,42%) 51643:-
    Ungdomsrabbaterad arbetsgivaravgift (15,49) 25460:-

    Årsrabatt 26183kr, inte alls 400000kr, vart kommer dessa 400 000 ifrån undrar jag?

%d bloggare gillar detta: