Skillnad mellan folk och folk


Försäkringskassan har på DN:s uppdrag tagit fram statistik som visar att svenskfödda har lägst avslagsfrekvens för sjukpenning och sjukersättning. Personer födda i Turkiet, Mellanöstern och Nordafrika har dubbelt så hög avslagsfrekvens än jämfört med svenskar. Magdalena Brasch, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassans huvudkontor, har ingen bra förklaring till detta men utesluter inte diskriminering. Hon skulle vilja gräva djupare i detta, men spekulerar i att det är den höga arbetslösheten inom dessa grupper som är förklaringen. Generellt sett är arbetslösa överrepresenterade bland dem som får avslag och indrag.

Hasan Dölek, ordförande i Turkiska riksförbundet, är inte förvånad över att många från Turkiet ansöker om sjukpenning och sjukersättning.

De kom till Sverige som unga för att arbeta här. De arbetade mycket hårt och långa dagar. Nu är de utslitna och sjuka och orkar inte arbeta. Att då få nej från Försäkringskassan känns tungt.

Jag tror att en viktig förklaring till att utlandsfödda i högre får avslag ligger i språkförbristning. Socialförsäkringssystemet är komplicerat och det ställs hårdare krav idag på att individen ska ha koll på regelverket. Det är därför lättare för myndigheter och andra att neka ersättning pga av bristande underlag. Jag möter många människor med utländsk bakgrund som nekas ersättningar från Försäkringskassan. De har litat på att läkarens utlåtanden (hur bristfälliga den än kan vara ibland) ska räcka för att få sjukpenning.

Utöver denna förklaring kan man knappast undandra sig tanken att det finns fördomar om dessa grupper av människor som fuskare och kverulanter. Många av de jag möter har verkligen slitit ut sig i Sverige. De har fått de sämsta och tyngsta arbetena på arbetsmarknaden, de har stått först i kön att förlora sina arbeten. Många av dessa känner det som om de kastats på sophögen trots att de arbetat och bidragit till vårt lands välfärd.

Det finns verkligen all anledning att forska vidare med denna fråga. Ingen människa ska behöva bemötas på ett sämre sätt än andra människor enbart på grund av sitt ursprung.

Länk: dn.se

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 februari, 2011, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor. Bokmärk permalänken. 16 kommentarer.

 1. Vi antar alltid att folk inte fuskar. Men varför gör vi det. Det hade varit intressant att också se hur många som SÖKER, som FÅR och FÅR AVSLAG. Att bara titta på avslag ger ju bara en begränsad bild av verkligheten. Mer fakta är bra, och så kan var och en dra sina egna slutsatser.

 2. Tycker man att det är konstigt? Det är klart att svenskar i sverige ska gå före!!!

  • Göran Johansson

   Anna: Varför då? Om de arbetar och betalar skatt och bidrar till vår gemensamma har de samma rätt som alla andra att få del av förmånerna.

 3. Turkar och andra får nog vänja sig vid att samma regler gäller för dom som för andra.

  Och varför kallas dom nu för turkar efter så många år i sverige?
  Det brukar ju räcka med att träda över sveriges gräns för att kallas för svenskar i normala fall.
  Men det finns statestik för hur sydeuropeer överutnyttjat den sk,förtidspensionen tidigare.

  • Göran Johansson

   Oskar: Denna artikels slutsats tyder på att reglerna inte gäller på samma sätt som för andra!

 4. Man redovisar inte hur många ansökningar man får in från utlandsfödda, detta är notabelt. Det kanske är så att de haglar in dubbelt så många ansökningar som svenskfödda. Om så är fallet är det ju bara naturligt att det blir fler avslag.
  Men man fiskar som vanligt efter rasism i tidningen.

 5. FN publicerade förra året en rapport om Sverige och i rapporten står det att det finns utbredd strukturell rasism i Sverige.

 6. Utan att veta diagnoserna som ligger bakom är statistiken helt värdelös.

 7. Hur kan det komma sig att alla invandrare arbetat så hårt och slitit ut sig? Har vi svenskar legat på sofflocket, märkligt…. och så lever vi i ett så utvecklat, välmående land. Det kan ju faktiskt bero på att vi svemskar har arbetat och arbetar hårt i alla tider. Det ligger i min (vår) karaktär och som kanske inte delas av alla kulturer. Vår karaktär används och uppskattas flitigt av norska arb.givare.

  • Göran Johansson

   Lisa: Erfarenheten visar att invandrade hamnar på de tyngsta och sämsta jobben. Det är inget konstigt att de till slut blir utslitna. Svenskar i Norge får ju ta de jobb som inte norska ungdomar har lust med. Samma sak där som här!

 8. Jag förstår faktiskt inte paralellen med språkförbistring och att de utlandsfödda från Turkiet skulle ha kommit hit unga och slitit ut sig?! Min erfarenhet är att människor från turkiet kan bra svenska efter att dom bott här under längre tid. Oftast är människor med ursprung från mellanöstern väldigt bra på svenska jämfört med nordafrikanska länder. Speciellt om dom ägnat en hel yrkeskarriär i Sverige. Har dom slitits ut väldigt fort (2-3 år) eller rör det sig om anhöriga som kanske av kulturella skäl varit hemmafru/svartarbetare utan svenskt umgänge?

  Bara funderingar men för mig går inte resonemanget ihop.

  • Göran Johansson

   Jag möter många som kommer från dessa länder vars svenska inte är helt bra. De kan heller inte våra system. Det finns stor risk att de missgynnas av sin egen ocn andras okunskap.

 9. Nu citerar jag från DN-artikeln:

  ”Det förvånar inte Hasan Dölek att många från Turkiet söker sjukpenning eller sjukersättning.

  – De kom till Sverige som unga för att arbeta här. De arbetade mycket hårt och långa dagar. Nu är de utslitna och sjuka och orkar inte arbeta. Att då få nej från Försäkringskassan känns tungt.

  Den höga andelen avslag kan även bero på begränsade svenskkunskaper, tror Hasan Dölek.

  – Försäkringskassan lämnar en massa blanketter och det är inte lätt att känna till hur allt ska fyllas i och vad alla regler innebär. Ibland måste vi hjälpa medlemmar med att fylla i blanketterna.”

  Ligger det inte en motsättning i detta? Om de kom hit som unga och har arbetat ett helt yrkesliv i Sverige, hur kommer det sig då att de talar/skriver/förstår så lite svenska så att de har språksvårigheter så till den milda grad?

  • Göran Johansson

   Mia: Det är knappast särskilt ovanligt. Många som kom från Finland till Sverige i unga år pratar fortfarande väldigt dålig svenska. Det finns ingen motsättning i det uttalandet.

%d bloggare gillar detta: