Fackligt bloggande


I valrörelsens slutskede läste jag ett blogginlägg som berörde mig djupt. En dotter berättade om sin mor, om hennes sjukdom och om hur hennes liv hade blivit. Det var en fruktansvärd berättelse. Jag förstod efter ett tag att jag inte var ensam om att läst denna berättelse. Den slog i genom mediabruset och störde allvarligt den borgerliga valrörelsen. De lyckades avväpna mediadrevet genom att låta Försäkringskassan göra några till intet förpliktigande uttalanden.

Denna händelse har visat sig viktig. Den visade att under rätt förutsättningar kan en sådan berättelse påverka den allmänna opinionen. Den lyckades nästan vända valvinden. Möjligtvis kan detta bli viktigare för att sprida idéer och tankar.

Landsorganisationen (LO) utreder hur arbetarrörelsen kan bli bättre inom opinionsbildning. En aktuell rapport framhåller just betydelsen av bra berättelser och laddade ord. Rapporten förordar att LO blir bättre på att satsa på långsiktig planering av opinionsbildningen. Arbetarrörelsen har idag väldigt få egna självständiga tidningar. Det finns ett tydligt borgerligt mediaövertag. Sociala medier kan vara ett svar på detta. Johan Ulvenlöv menar att:

Vi har inte 20 eller 30 ledarsidor i tidningar som de borgerliga, men här finns något annat som vi kan använda för att nå ut.

Arbetarrörelsen skulle tjäna på att många och aktiva röster uttrycker sig om sin verklighet och erfarenheter. Jag är en del av nätverket Industribloggarna. Vi är inte särskilt många, men vi är det enda nätverket kopplat till ett fackförbund bestående av ”vanliga” aktiva. LO och TCO har bloggare som är anställda som utredare. Fackliga bloggare är viktiga för att bredda debatten och driva på för en facklig utveckling. Det kräver dock att de fackliga ledningarna vågar släppa fram oss ostyriga, ibland taffligt formulerade, tankar och personer som ideellt av lust och intresse hamrar på våra tangentbord. Jag gillar att IF Metall tagit detta steg. Det finns inget att förlora – bara allt att vinna!

Länkat: LO-tidningen

Andra som skrivit: Ett hjärta rött, Claes Krantz, Röda Berget, Martin Moberg

Nytt från Industribloggare: Kaj Raving, Camilla Wedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 februari, 2011, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Skilj LO och S från varandra.

%d bloggare gillar detta: