Disciplinera arbetskraften


Löntagarbloggen skriver idag om Hans Johlgren som blivit avstängd från ersättning i och med att han inte längre får delta i FAS3. Han straffas för att han bjudit den regionala TV-kanalen Östnytt till projektanordnaren. Denne tillskrev Arbetsförmedlingen efter TV-inslaget varpå Arbetsförmedlingen stänger av Hans med motiveringen att

15 § En anvisning till programmet ska återkallas om den som anvisats

1. avvisar någon insats inom programmet eller någon annan arbetsmarknadspolitisk åtgärd, avvisar ett erbjudande om lämpligt arbete utan godtagbara skäl, inte redovisar sina jobbsökaraktiviteter eller inte har regelbunden kontakt med en arbetsförmedlare,
2. missköter sig eller stör verksamheten, eller
3. uppfyller ett nytt arbetsvillkor.

En anvisning till programmet ska också återkallas om det i övrigt finns särskilda skäl för att återkalla den. Ett beslut om återkallelse gäller omedelbart. Förordning (2009:8).

Regeringen har som mål att tvinga fram lägre löner inom vissa sektorer av arbetsmarknaden. Det är därför man sett till att höja avgifterna till a-kassan och försämra förmånerna. Det är också därför man infört åtgärden FAS3. De personer som ingår i den åtgärden ska konkurrera med de personer som vill ha arbete.

Det är skamligt det som Hans Johlgren drabbats av. Vi lever i en demokrati, vi har rätt att kritisera och påverka vår omvärld. Jag såg att arbetsmarknadsministern idag besökte Arbetsförmedlingen i Västerås. Media undanhölls från besöket. Jag förstår mycket väl att statsrådet inte hade lust att drabbas av medias frågor i anledning av det som skett.

Andra som skrivit: Roger Jönsson, Röda Berget, Storstad, Alliansfritt Sverige, Fasan, Frasses Funderingar

Nytt från Industribloggare: Leines Blogg, Carola Andersson

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 februari, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: