Malmö visar vägen


LO-tidningen rapporterar att Malmö kommun kommer att, som kommunalrådet Andreas Schönström (S) säger:

 … bygga upp arbetsmarknadspolitiska insatser så som vi vill ha dem i ett socialdemokratiskt styrt Sverige.

Man vill att 100 långtidsarbetslösa i Malmö ska erbjudas riktiga jobb med riktig lön som ett alternativ till FAS3. Tanken är att detta ska vara ett treårigt program. Det börjar med ett förberedande år med utbildning och hjälp att söka jobb. De som är kvar när året är slut erbjuds en visstidsanställning i kommunen i två år. Arbetet ska vara a-kassegrundande. Kommunen ska ta fram ett konkret förslag innan man påbörjar arbetet med nästa års budget i april.

Detta är ett alldeles utmärkt förslag från (S) i Malmö. Det är viktigt att arbetarrörelsen kan visa på alternativa och bättre sätt för att hjälpa långtidsarbetslösa till ett nytt arbete. De behöver inte generella och icke individuella program. Som  Andreas säger:

Regeringens arbetsmarknadspolitiska insatser är extremt dyra i förhållande till hur många jobb de ger. För samma pengar kan man låta människor göra värdigare saker. Regeringens politik verkar snarast bygga på avskräckning. Åtgärderna ska vara så dåliga och avskräckande att folk gör vad som helst för att undvika att hamna i dem. Vi har en annan människosyn.

Andra som skrivit: Ett hjärta rött, Martin Moberg, Ingvar Persson

Nytt från Industribloggare: Juhani Kulo, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 januari, 2011, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

%d bloggare gillar detta: